Science-iltapäivässä robotteja, raketteja ja maapallon tulevaisuutta
12/02/2019

Lykin historian ensimmäisessä Science-iltapäivässä esiteltiin opiskelijoiden tutkimuksia, räjäytettiin raketti ja kuultiin huippututkijoiden puheenvuoroja. Iltapäivän ohjelman aloitti Turun yliopiston Tiedepaukku-ryhmä, joka ihmetytti yleisöä valomiekoillaan ja rutistamalla ilmapalloja nestetypessä. Juliussalista lähettettiin tiettävästi ensimmäistä kertaa raketti ja spektaakkeli päättyi räjähdykseen. (Juliussalia eikä paikalla ollutta yleisöä vahingoitettu tilaisuudessa.)

Lukion 1-luokkalaiset ovat syksyn ajan valmistautuneet päivän ohjelmaan laatimalla luonnontieteiden tunneilla tutkimuksia. Jokainen ryhmä sai itse muokata oman tutkimusaiheen ja suunnitella työnsä. Projekteja työstettiin biologian, fysiikan ja kemian kursseilla ja jokainen ryhmä oli iltapäivää varten valmistellut posterin ja oheismateriaalia, jolla esittelivät työtään. Hienosti valmistautuneet opiskelijat pääsivät esittelemään omaa tutkimustaan tiedemessuilla kiertävälle yleisölle. ”Mä pidin just mun minuuttipuheen Esko Valtaojalle!” hehkutti eräs opiskelija tyytyväisenä tiedemessujen tohinassa.

Professorit olivat vaikuttuneita Lykin nuorten tutkimuksista ja opiskelijat olivat otettuja professoreilta saamastaan palautteesta. Päivän aikana juhlistettiin Lykin huippumenestystä Millenium Youth -haasteessa. Aalto yliopiston järjestämän kilpailun finaaliin pääsi koulustamme peräti kolme joukkuetta, kun finalisteja oli yhteensä viisi. Kaikki finalistit pääsivät onnittelukahveille päivän huippuvieraiden kanssa, ja kilpailussa 2. sijan voittanut sekä 3000€ stipendin saanut joukkue esitteli tutkimustaan tiedemessuilla.

Käytävillä pääsi tutustumaan lasten tiedekysymyksiin, joita Lauttasaaren peruskoulun 1-6-luokkalaiset olivat laatineet. Kasvaako kulmakarvat takaisin? ja Miksi bakteereja on olemassa? Paljonko mursu painaa? Näihin, ja moniin muihin kiinnostaviin ja hauskoihin kysymyksiin Lykin Science-polun opiskelijat olivat etsineet vastauksia Science-polun soveltavalla kurssilla.

Tiedemessujen jälkeen yleisö kokoontui takaisin Juliussaliin, kun Matematiikan professori Samuli Siltanen kertoi matematiikan soveltamisesta mm. lääketieteessä. Siltasen luennolla yleisö pääsi kokeilemaan, onnistuuko itse tulkitsemaan röntgenin antamaa dataa. Siltanen antoi konkreettisia esimerkkejä, kuinka matemaattisten mallien ja uusien sovellusten avulla voidaan käyttää jo olemassa olevia laitteita uusilla ja monipuolisemmilla tavoilla. Luennon jälkeen Siltanen lupautui Science-polun kummiksi, ja yhteistyölle on luvassa jatkoa vierailujen muodossa myös tulevaisuudessa.

Science-iltapäivän huipennukseksi emeritusprofessori Esko Valtaoja puhui lukiolaisille tieteestä ja tulevaisuudesta. Valtaoja valoi tulevaisuudenuskoa muistuttamalla, että muurien sijaan ihmisten tulee rakentaa siltoja. Hän muistutti, että asiat ovat nykyään paljon paremmin kuin ihmiset luulevat ja Ihmiskunta OY AB:llä menee hyvin. Nuorella sukupolvella on kuitenkin edessään kaksoishaaste: ihmiset ja planeetta on pelastettava. Ratkaisu ei ole menneisyyteen palaaminen, vaan tietoon ja tieteeseen panostaminen.