Koulukoirat

Koulussamme toteutetaan koira-avusteista opetustyötä kolmen opettajan toimesta. Tämä tarkoittaa, että koira on meillä koulussa pedagoginen työväline, jonka avulla toteutetaan toiminnallista opetusta. Koira voi muun muassa antaa tunnin aikana tehtäviä, sen kanssa voi harjoitella suullista esitystä tai tehdä vaikka gps:n avulla karttaharjoituksia. Tällaista koira-avusteista opetusta voidaan tehdä ainoastaan terveen ja työhön soveltuvan koiran kanssa. Lisäksi ohjaavat opettajat huolehtivat koiran eettisistä oikeuksista Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä yhdistyksen ohjeistuksen mukaisesti. Allergioiden suhteen noudatamme Allergia- ja astmaliiton ohjeita. Ohjaavat opettajat Tiina Mölläri, Anu Laine ja Miia Suominen ovat kaikki käyneet Jyväskylän ammattikorkean täydennyskoulutuksen koira-avusteisesta opetus- ja kuntoutustyöstä ja koulutuksessa opittua sovelletaan täällä Lykissä.

Koulumme työkoirat:

Tiinalla on työparina parsonrusselinterrieri Tosca ja Anu työskentelee whippet Surkun kanssa. Tosca ja Surku ovat molemmat käyneet Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä yhdistyksen soveltuvuuskokeen ja tämä tarkoittaa että nämä kaksi koiraa ovat testattuja ja koulutyöhön sopivaksi todettuja koiria.

Tosca

Tosca avustaa biologian ja maantiedon tunneilla jakamalla tehtäväpussukoita oppilaille ja arpomalla kertaustehtäviä onnenpyörällä. Tosca rakastaa palloja ja usein hän saakin välitunneilla innokkaita pallon heittäjiä mukaan leikkimään. Nopan pyörittely on tunneilla yksi hänen lempipuuhistaan. Toscan työmotivaatio on korkea, mutta jos tunnilla tulee rauhallinen hetki, hän mieluusti löytää tiensä oppilaan syliin rapsutettavaksi tai omalle patjalle pötköttämään. Tämäkin rauhoittaa oppilaita.

Surku

Surku on harjoitellut koulussa olemista 8-viikkoisesta lähtien. Surku rakastaa kaikkia ihmisiä ja erityisesti lapsia ja nuoria. Välitunnilla Surku käy iloisesti tervehtimässä oppilaita ja selvästi tunnistaa joukosta tuttuja kasvoja. Oppitunneilla Surku tykkää mielellään tehdä erilaisia tehtäviä, kuten järjestää raamattubingoa onnenpyörän avulla tai arpoa ryhmätyön aiheita tarratikkataululla. Välillä kun tunnin tehtävät on jo hoidettu, oppilaat saavat myös kouluttaa Surkua, piilottaa sille luokkaan nameja tai ihan vaan silitellä Surkua, mikä onkin Surkun mielestä aivan parasta.

Jallu

Miia Suominen työskentelee Tiibetinmastiffi Jallun kanssa matematiikan ja ruotsin tunneilla. Jallu on vielä noviisi ja käy vain lyhyesti harjoittelemassa koululla ja luokkahuoneissa olemista. Jallun suosikkeja ovat onnenpyörän pyörittäminen ja oppilaiden nuuskuttelu rapsujen kera. Nopan pyörittäminen sujuu myös ja välillä onnistuu rauhoittuminen oppituntien välissä. Soveltuvuuskokeisiin menemme heti, kun Jallu on täyttänyt 3 vuotta.

Mikäli koira-avusteisuus kiinnostaa tai sinulle heräsi kymysyksiä, voit laittaa meille viestiä. Kerromme mielellämme aiheesta lisää.