Koulukoirat

Koulussamme toteutetaan koira-avusteista opetustyötä kolmen opettajan toimesta. Tämä tarkoittaa, että koira on meillä koulussa pedagoginen työväline, jonka avulla toteutetaan toiminnallista opetusta. Koira voi muun muassa antaa tunnin aikana tehtäviä, sen kanssa voi harjoitella suullista esitystä tai tehdä vaikka gps:n avulla karttaharjoituksia. Tällaista koira-avusteista opetusta voidaan tehdä ainoastaan terveen ja työhön soveltuvan koiran kanssa. Lisäksi ohjaavat opettajat huolehtivat koiran eettisistä oikeuksista Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä yhdistyksen ohjeistuksen mukaisesti. Allergioiden suhteen noudatamme Allergia- ja astmaliiton ohjeita. Ohjaavat opettajat Anu Laine ja Miia Suominen ovat kumpikin käyneet Jyväskylän ammattikorkean täydennyskoulutuksen koira-avusteisesta opetus- ja kuntoutustyöstä ja koulutuksessa opittua sovelletaan täällä Lykissä.

Koulumme työkoirat:

Surku

Anun työpari whippet Surku on käynyt Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä -yhdistyksen soveltuvuuskokeen, joka tarkoittaa, että Surku on testattu ja koulutyöhön sopivaksi todettu koira. Surku on harjoitellut koulussa olemista 8-viikkoisesta lähtien. Surku rakastaa kaikkia ihmisiä ja erityisesti lapsia ja nuoria. Välitunnilla Surku käy iloisesti tervehtimässä oppilaita ja selvästi tunnistaa joukosta tuttuja kasvoja. Oppitunneilla Surku tykkää mielellään tehdä erilaisia tehtäviä, kuten järjestää raamattubingoa onnenpyörän avulla tai arpoa ryhmätyön aiheita tarratikkataululla. Välillä kun tunnin tehtävät on jo hoidettu, oppilaat saavat myös kouluttaa Surkua, piilottaa sille luokkaan nameja tai ihan vaan silitellä Surkua, mikä onkin Surkun mielestä aivan parasta.

Jallu

Miia työskentelee Tiibetinmastiffi Jallun kanssa matematiikan ja ruotsin tunneilla. Jallu on vielä noviisi ja käy vain lyhyesti harjoittelemassa koululla ja luokkahuoneissa olemista. Jallun suosikkeja ovat onnenpyörän pyörittäminen ja oppilaiden nuuskuttelu rapsujen kera. Nopan pyörittäminen sujuu myös ja välillä onnistuu rauhoittuminen oppituntien välissä. Soveltuvuuskokeisiin menemme heti, kun Jallu on täyttänyt 3 vuotta.

 

Mikäli koira-avusteisuus kiinnostaa tai sinulle heräsi kysymyksiä, voit laittaa meille viestiä. Kerromme mielellämme aiheesta lisää.