Lukion kurssilistaus 2018-19
Kansainvälisen liiketoiminnan linja
KVL-KURSSIT
Syksyllä 2018 aloittaneen KVL-linjalaisen (A-luokka) suorittaessa vähintään 12 painotuskurssia eli KVL-kurssia, hän voi jättää pois 8 pakollista kurssia siten, että opiskelee kuitenkin jokaisesta oppiaineesta vähintään puolet pakollisista kursseista. Aineista, joiden kokeita opiskelija suorittaa osana ylioppilastutkintoa, tulee opiskelijan suorittaa kaikki aineen pakolliset kurssit, jotta hänellä on ylioppilaskokeeseen osallistumisoikeus. Yhdenkään pakollisen kurssin pois jättämistä ei suositella vielä 1. lukuvuonna.
Suorittaessa 12 painotuskurssia KVL-linjalainen saa myös erillisen KVL-diplomin. Lukion vähimmäisoppimäärä on 75 kurssia, joihin linjan 12 valinnaista kurssia sisältyvät.
- Kurssikuvauksia päivitetään lukuvuonna 2018-2019
1.vuoden kurssit | 2.vuoden kurssit | 3. vuoden kurssit |
---|---|---|
Pakolliset: KVL01,02,03, 17 | Pakolliset: KVL04, 05, 11 | Pakolliset: KVL06 |
Valinnaiset: KVL07, 08 | Valinnaiset: KVL09, 10, 12,16 | |
KVL13, 14, 15 | KVL13, 14, 15 |
KVL01 Kansainvälinen liiketoiminta ja yrittäjyys
Pakollinen linjalaisille
Suoritusvuosi 1
Kurssilla käydään läpi yrityksen perustamisen ensiaskeleet sekä tutustutaan yrittäjyyden käsitteeseen ja yrityksen pyörityksessä vaadittaviin toimiin laajemmin. Opiskelijat perehtyvät mm. yrityksen talouden hallintaan, yrittäjyyden eri muotoihin, vakuutuksiin sekä yrittäjältä vaadittaviin muihin resursseihin.
KVL02 Yrityskulttuuri, työelämä ja monikulttuurisuus
Pakollinen linjalaisille
Suoritusvuosi 1
Kurssin tarkoitus on tutustuttaa opiskelijat erilaisiin työ- ja liiketoimintaympäristöihin, kolmannen sektorin toimintaan sekä työelämässä yleisesti vaadittaviin taitoihin.
KVL03 Selkeä viestintä
Pakollinen linjalaisille
Suoritusvuosi 1
Kurssilla opiskelija syventää ja monipuolistaa viestintätaitojaan. Kurssilla kehitetään sekä kirjallisen että suullisen viestinnän taitoja ja keskitytään erityisesti työelämäviestintään.
KVL04 Minä vastuullisena toimijana (yhteistyössä Ylöjärven lukion kanssa)
Pakollinen linjalaisille
Suoritusvuosi 2
Kurssilla opiskelija tutustuu vastuulliseen toimintaan yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta. Opiskelija saa perustiedot mm kiertotalouden sekä kestävän kehityksen periaatteista ja tutustuu harmaan talouden vaikutuksiin.
KVL05 Miten toimin ja vaikutan kansainvälisessä yritysmaailmassa?
Pakollinen linjalaisille
Suoritusvuosi 2
Kurssilla opiskelija tutustuu myyntiin ja markkinointiin sekä kotimarkkinoilla että kansainvälisessä kontekstissa, syventää
KVL06 Kansainvälisen liiketoiminnan perusteet (yhteistyössä Turun kauppakorkeakoulun kanssa)
Pakollinen linjalaisille
Suoritusvuosi 3
Kurssilla tutustutaan kansainvälisen liiketoiminnan toimintaympäristöjen peruslainalaisuuksiin muuttuvassa ja monimuotoisessa maailmassa. Opiskelija oppii kansainvälisen liiketoiminnan keskeiset käsitteet ja syventää omaa kokonaiskuvaansa yritysten toiminnasta.
KVL07 Asiakaskokemus – Slush (yhteistyössä
Suoritusvuosi 1
Kurssi koostuu asiakaspalveluharjoittelusta eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Opiskelija opettelee, millaisista tekijöistä asiakaskokemus muodostuu ja ymmärtää sen hyödyt. Kurssilla käydään läpi palvelun tuottamisen tilanteita sekä kohdataan asiakkaita erilaisissa palvelutilanteissa kansainvälisessä toimintaympäristössä.
KVL08 Sisu ja asenne
Suoritusvuosi 1
Kurssin tavoitteena, että jokainen kurssin käynyt nuori tietää, mitkä ovat ne taidot, joiden avulla hänellä itsellään on mahdollisuus tehdä omasta elämästään mahdollisimman hyvä ja onnellinen sekä menestyä toivomallaan tavalla työelämässä. Tavoitteena on tuoda hyvinvointitaitojen, kuten vahvuuksien, onnellisuuden ja sosiaalisten taitojen opetus nuorelle näkyväksi.
KVL09 Talouden lukutaito
Suoritusvuosi 2
Kurssilla opitaan talouselämän peruskäsitteet, saadaan työkaluja oman talouden
KVL10 Business English
Suoritusvuosi 2
Kurssilla tutustutaan
KVL11 Tulevaisuuskurssi (yhteistyössä Turun kauppakorkeakoulun kanssa)
Pakollinen linjalaisille
Suoritusvuosi 2
Kurssilla opiskelija oppii näkemään vaihtoehtoisten tulevaisuuksien merkityksiä ja tiedostamaan omia vaikutusmahdollisuuksia, sekä käyttämään erilaisia menetelmiä tulevaisuuksien hahmottamiseksi ja ymmärryksensä lisäämiseksi. Nämä lisäävät opiskelijan kykyä esittää ja perustella omia näkökantojaan ja arvovalintojaan tulevaisuuden vaihtoehtoja koskevissa asioissa ja valintatilanteissa.
KVL12 Johtajuuskurssi – Slush (yhteistyössä
Suoritusvuosi 2
Opiskelija oppii erilaisia johtamisen näkökulmia ja peruskäsitteitä. Opiskelija opettelee oman toiminnan ja ryhmän johtamisessa tarvittavia taitoja. Kurssilla käydään läpi tiimin johtamisen tilanteita kansainvälisessä toimintaympäristössä.
KVL13 Opintomatkakurssi
Suoritusvuosi 1/2
Kurssilla opiskelija tutustuu kokonaisvaltaisemmin yhden maan (esim. Kiina) kulttuuriin toimimalla isäntänä vaihto- opiskelijalle sekä lähtemällä itse vastavuoroisesti opintomatkalle. Sekä Suomessa että vastaanottavassa maassa tehdään kulttuuriopintoja ja käydään vierailulla esim yrityksissä ja paikallisessa korkeakoulussa.
KVL14 Kirjatentti/verkkokurssi/projekti/kesätyö
Suoritusvuosi 1/2
Opiskelija voi suorittaa kurssin vaihtoehtoisesti tenttimällä talouden alaan liittyvän kirjan, tekemällä tutkielman, osallistumalla verkkokurssille tai tekemällä esim kesätyöhönsä liittyvän projektin. Kurssin suoritusmuoto neuvotellaan ennen kurssin alkamista
KVL15 Projektikurssi
Suoritusvuosi: voidaan aloittaa 1. lukuvuonna
Opiskelija kerää suorituspisteitä kolmen vuoden ajan. Osa pisteistä kertyy ensimmäisen vuoden aikana perustettavan yrityksen pyörittämisestä. Loput pisteet opiskelija voi kerätä ennakkoon sovitusti mm. suorittamalla työharjoittelun tai työskentelemällä koulun ulkopuolella, toimimalla koulun osuuskunnassa, pyörittämällä omaa yritystä, työskentelemällä
KVL16
Suoritusvuosi 2
Opiskelija oppii ymmärtämään talouselämässä käytettyjä käsitteitä, saa matemaattisia valmiuksia oman taloutensa suunnitteluun, saa laskennallisen pohjan yrittäjyyden ja taloustiedon opiskeluun soveltaa tilastollisia menetelmiä aineistojen käsittelyyn. Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan pääsykokeissa on talousmatematiikan osuus, joka perustuu lukion talousmatematiikan oppimäärään.
KVL17 Myynti, markkinointi ja kaupallistaminen (yhteistyössä TAT:n kanssa)
Pakollinen linjalaisille
Suoritusvuosi 1
Myynti, markkinointi ja kaupallistaminen
VANHAN OPETUSSUUNNITELMAN KVL-KURSSIT (ennen 2018 aloittaneet)
Kansainvälisen liiketoiminnan linjan suorittamisesta saa erillisen
vKVL01 Meneekö viesti perille? #tilannetaju vKVL02 Pysytkö pinnalla? #menestyjä vKVL03 Kansainvälisen Liiketoiminnan perusteet vKVL04
vKVL08 Sosiaalipsykologia vKVL09 Selkeä viestintä vKVL10 Business English vKVL11 Talousmatematiikka I vKVL12 Kirjatentti I vKVL13 Kirjatentti vKVL14 Elämäntaidot vKVL15 Talousmatematiikka II vKVL16 Globaali markkinatalous vKVL 17 Sisu ja asenne vKVL18 Työ- ja projektikurssi vKVL19 Tulevaisuuskasvatus
- Kursivoidut kurssit pakollisia ja ainoastaan
KVL-linjan opiskelijoille - Lihavoidut kurssit pakollisia kaikille lukion aloittaville ykkösille
- Abivuonna keskitytään
yo-kirjoituksiin jajatko-opintoihin hakemiseen
vKVL01 Meneekö viesti perille? #tilannetaju Suositusvuosi 1
Kurssi luo pohjaa tuleville opinnoille Kansainvälisen liiketoiminnan lukiossa. Kurssilla opitaan opiskelu- ja työelämän pelisääntöjä ja opitaan yhteistyötaitoja vuorovaikutuksissa muiden kanssa. Kurssilla luodaan pohjaa kulttuurienväliseen kohtaamiseen tiedostamalla oma kulttuuritausta ja harjoitellaan kansainvälisen kulttuuriosaamisen taitoja. Tunteiden hallinta ja keskeiset
vKVL02 Pysytkö pinnalla? #menestyjä Suositusvuosi 1
Kurssilla tutustutaan vastuulliseen toimintaan ja perehdytään keskeisimpiin taloussivistyksen käsitteisiin. Kurssilla opitaan lukemaan ja tulkitsemaan erilaisten viestintäkanavien tuottamaa sisältöä sekä kiinnostutaan talouden keskeisistä avainluvuista. Itsensä johtamisen taidot tulevat tutuksi monimutkaistuvassa maailmassa.
vKVL03 Kansainvälisen liiketoiminnan perusteet Suositusvuosi 1
Kurssilla tutustutaan kansainvälisen liiketoiminnan toimintaympäristöjen peruslainalaisuuksiin muuttuvassa ja monimuotoisessa maailmassa. Opiskelija oppii kansainvälisen liiketoiminnan keskeiset käsitteet ja syventää omaa kokonaiskuvaansa yritysten toiminnasta.
vKVL04 Myynti, markkinointi ja neuvottelutaidot Suositusvuosi 1
Kurssilla opetellaan ajankohtaisia markkinoinnin peruskäsitteitä ja ymmärretään asiakaslähtöisen toimintatavan merkitys. Keskeisimmät myyntityön vaiheet ja neuvottelutekniikat tulevat tutuksi käytännön tilanteissa.
vKVL05 Erilaiset liiketoimintaympäristöt Suositusvuosi 2
Kurssilla opitaan, miksi liiketoimintaympäristöt ovat erilaisia ja miten tämä vaikuttaa yritysten toimintaan. Kurssilla käydään läpi erilaisia yhteistyön mahdollisuuksia kansainvälisessä ympäristössä käytännönläheisesti yhteistyössä eri toimialojen yritysten kanssa.
vKVL06 Asiakaskokemus (SLUSH)
Suositusvuosi 1
Opiskelija opettelee palveluntuottamisen tapoja ja niiden vaikutusta ulkoisiin sekä sisäisiin asiakkaisiin. Opiskelija opettelee, millaisista tekijöistä asiakaskokemus muodostuu ja sen hyödyt. Kurssilla käydään läpi palvelun tuottamisen tilanteita sekä kohdataan asiakkaita erilaisissa palvelutilanteissa kansainvälisessä toimintaympäristössä.
vKVL07 Johtajuus (SLUSH)
Suositusvuosi 2
Opiskelija oppii erilaisia näkökulmia johtamiseen. Opiskelija opettelee oman toiminnan ja ryhmän johtamisessa tarvittavia taitoja. Opiskelija hahmottaa johtamisen peruskäsitteitä. Kurssilla käydään läpi tiimin johtamisen tilanteita kansainvälisessä toimintaympäristössä.
vKVL08 Sosiaalipsykologia
Suositusvuosi 2
Käsitellään sosiaalipsykologian perusteita, erityisesti ryhmässä toimimisen pääperiaatteita. Kurssilla oppilas saa perustiedot sosiaalipsykologian keskeisimmistä ilmiöistä, kuten vuorovaikutuksesta, rooleista ja normeista ja oppii ymmärtämään itseään ryhmän jäsenenä.
vKVL09 Selkeä viestintä Suositusvuosi 1
Kurssin tavoitteena on kehittää opiskelijasta taitavaa työelämäviestijää päivittäisissä palavereissa, kokouksissa, asiakasneuvotteluissa ja erilaisissa tiimeissä ja rohkaista esitystilanteisiin. Kurssin aikana harjoitellaan tiivistä ja selkeää ilmaisua ja kirjoitettua yleiskieltä. Myös työelämän viestintätaitoja harjoitellaan kuten kokoustekniikkaa ja väittely- ja neuvottelutaitoa.
vKVL10 Business English
Suositusvuosi 2
Tutustutaan
vKVL11 Talousmatematiikka I
Suositusvuosi 1
Opiskelija oppii ymmärtämään talouselämässä käytettyjä käsitteitä, saa matemaattisia valmiuksia oman taloutensa suunnitteluun, saa laskennallisen pohjan yrittäjyyden ja taloustiedon opiskeluun soveltaa tilastollisia menetelmiä aineistojen käsittelyyn. Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan pääsykokeissa on talousmatematiikan osuus, joka perustuu lukion talousmatematiikan oppimäärään. Tämä kurssi on siis erittäin suositeltava kauppatieteelliseen pyrkiville.
vKVL12 Kirjatentti I
Suositusvuosi 3
Opiskelija tenttii ajankohtaisen taloustieteen kirjan. Lukuvuoden
vKVL13 Kirjatentti II
Suositusvuosi 3
Opiskelija tenttii ajankohtaisen kauppatieteellisen alan kirjan. Lukuvuoden
vKVL14 Elämäntaidot
Suositusvuosi 1
Kurssin tavoitteena, että jokainen kurssin käynyt nuori tietää, mitkä ovat ne taidot, joiden avulla hänellä itsellään on mahdollisuus tehdä omasta elämästään mahdollisimman hyvä ja onnellinen sekä menestyä toivomallaan tavalla työelämässä. Tavoitteena on tuoda hyvinvointitaitojen, kuten vahvuuksien, onnellisuuden ja sosiaalisten taitojen opetus nuorelle näkyväksi. Elämäntaidot oppitunneilla oppilaat pääsevät oppimaan taitoja, joiden avulla heillä itsellään on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa ja onnellisuuteensa sekä nyt että tulevaisuudessa. Tuntien sisällöt ovat valmennuksellisia ja perustuvat positiivisen psykologian tutkittuihin hyvän elämän taitoihin, joita voi oppia ja harjoitella harjoitusten avulla.
vKVL15 Talousmatematiikka II
Suositusvuosi 3
Kurssilla syvennetään Talousmatematiikka I
vKVL16 Globaali markkinatalous Suositusvuosi 2
Kurssilla käsitellään globaalia markkinataloutta taloushistorian näkökulmasta. Mitä on globalisaatio ja minkälainen on maailman verkottumisen historia? Miksi talouskriisit näyttäisivät kuuluvan markkinatalouteen? Entä mitä pitävät sisällään talouden toimialat ja millainen on niiden kehityshistoria? Mistä eri näkökulmista globaalia markkinataloutta voidaan tarkastella?
vKVL17 Sisu ja asenne Suositusvuosi 2
Kurssi tarjoaa yleiskuvaa yritystoiminnasta ja tukee oman elämän yrittäjyyttä. Opiskelijat perehtyvät liiketoimintasuunnitelman eri osiin mm. markkinoinnin ja myynnin, yrityshallinnon, kirjanpidon ja rahoituksen sekä juridiikan näkökulmasta. Kurssilla hyödynnetään liiketoimintaosaamisen asiantuntijoita. Opiskelijat tekevät yrityksen liiketoimintasuunnitelman ja heillä on mahdollisuus toteuttaa se esimerkiksi perustamalla harjoitusyritykset NY Vuosi Yrittäjänä – ohjelman kautta, jossa harjoitellaan käytännössä mm. omien ideoiden tuotteistamista sekä vuorovaikutus- ryhmätyötä- ja johtajuustaitojen kehittämistä tai perustamalla oman Start up – yrityksen, osuuskunnan tai tekemällä yhteistyötä jonkun jo olemassa olevan yrityksen kanssa.
vKVL18 Työ- ja projektikurssi Suositusvuosi 3
Opiskelijat osallistuvat vapaaehtoisiin projekteihin yritysten, korkeakoulujen ja kolmannen sektorin organisaatioiden kanssa. Käytännönläheisissä oikean elämän projekteissa opitaan yhteistyötaitoja,
vKVL19 Tulevaisuuskasvatus
Suositusvuosi 1
Kurssilla opiskelija oppii näkemään vaihtoehtoisten tulevaisuuksien merkityksiä ja tiedostamaan omia vaikutus- mahdollisuuksia, sekä käyttämään erilaisia menetelmiä tulevaisuuksien hahmottamiseksi ja ymmärryksensä lisäämiseksi. Nämä lisäävät opiskelijan kykyä esittää ja perustella omia näkökantojaan ja arvovalinto- jaan tulevaisuuden vaihtoehtoja koskevissa asioissa ja valintatilanteissa.
Science-polku
Science-polun opiskelijat saavat diplomin kun suorittavat SC02 ja SC03 kurssit, sekä 4 vaihtoehtoista koulun soveltavaa kurssia Science-polulta.
SC01 Science 01
SC01 = BI01+KE01+FY01
Science01 on kaikille opiskelijoille pakollinen kokonaisuus, joka sisältää biologian, kemia ja fysiikan valtakunnalliset ensimmäiset kurssit(BI01, KE01, Fy01). Kokonaisuus toteutetaan yhdistäen eri tieteenalojen näkökulmia. Science 01:llä opiskelijat toteuttavat tutkimusprojektin.
SC02 Science 02
Science02 on suunnattu kaikille opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneita luonnontieteellisten aineiden opiskelusta syventävillä kursseilla. Kurssilla harjoitellaan luonnontieteiden opiskelussa tarvittavia taitoja, mm. syventävillä kursseilla vaadittavia ICT-taitoja, laborointitaitoja ja teknistä osaamista. Kurssilla sovelletaan ja syvennetään peruskursseilla opittua tietoa konkreettisin töin. Kurssilaisilla on mahdollisuus myös verkostoitua, sillä opiskeluun sisältyy vierailuja yliopistoon, Science-yhteistyölukioihin sekä yrityksiin. Kurssi alkaa heti lukuvuoden alussa ja jatkuu koko syksyn ja talven tukien samanaikaisesti opiskeltavia luonnontieteiden peruskursseja. Kurssilla opiskelijat saavat vankan pohjan luonnontieteisiin myöhemmille syventäville opinnoille.
SC03 Science 03
Science03 on suunnattu 2. vuoden opiskelijoille. Tällä kurssilla opiskelija syventää ja vahvistaa omaa osaamistaan jollain luonnontieteen osa-alueella laatimalla itse tutkimuksen tai projektin. Työn toteutuksessa auttaa projektiin nimetty opettaja ja projektia tuetaan mahdollisuuksien mukaan yliopisto- tai yrityskontaktien avulla. Kurssi järjestetään yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Kurssilla tehtyjen projektien osallistumista kansallisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin tuetaan vahvasti.
KVL11 Talousmatematiikka, MAA21 Talousmatematiikka 2
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään talouselämässä käytettyjä käsitteitä, saa matemaattisia valmiuksia oman taloutensa suunnitteluun, saa laskennallisen pohjan yrittäjyyden ja taloustiedon opiskeluun ja osaa soveltaa tilastollisia menetelmiä aineistojen käsittelyyn. Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan pääsykokeissa on talousmatematiikan osuus, joka perustuu lukion talousmatematiikan oppimäärään. Tämä kurssi on siis erittäin suositeltava kauppatieteelliseen pyrkiville.
MAA18 Tilastot ja todennäköisyys 2
Kurssi suoritetaan aikaisintaan MAA6 -kurssin jälkeen. Opiskelija syventää todennäköisyyslaskennan, talousmatematiikan ja tilastollisen päättelyn taitojaan muun muassa työelämän näkökulmasta. Kurssi on perustiedoiltaan monilla aloilla pakollinen, kuten valtiotieteellisessä, psykologiassa, lääketieteellisessä ja tilastotieteissä. Kurssi antaa pohjaa myös valintakokeisiin.
KE09/BI09 Biokemiaa
Kurssilla pääset tutustumaan laborointien ja tutkimusprojektien kautta biologian ja kemian yhteisiin aihepiireihin. Alan toimijoihin ja /tai yrityksiin tutustut vierailun muodossa tai oman tutkimusprojektin kautta.
TT04/BI6 Globaalit terveyskysymykset
Tällä kurssilla syvennämme opiskelijoiden tietoja kansainvälisistä ajankohtaisista terveysongelmista. Kurssilla painotetaan ongelmalähtöistä ja ratkaisukeskeistä oppimista, ja tiimityötaitoja. Lisäksi työskentelyssä pyritään hyödyntämään sähköisiä alustoja. Kurssin aihepiireissä nostetaan esille käsiteltyjen ongelmien kytköksiä talouteen ja liiketoimintaan. Mahdollisuuksien mukaan kurssilla tehdään vierailuja tai kutsutaan vierailijoita alan tutkimuslaitoksista, järjestöistä ja yrityksistä.
ATT04 Ohjelmoinnin perusteet
Kurssilla tutustutaan ohjelmoinnin yleisiin piirteisiin, ohjelmoinnin suunnitteluun, toteutukseen ja dokumentointiin, hyviin ohjelmointitapoihin sekä ohjelmoinnin mahdollisuuksiin ja rajoituksiin. Kurssilla käytettävä ohjelmointikieli ilmoitetaan kurssin alussa.
ATT05 Elektroniikka ja robotiikka
Kurssilla autetaan opiskelijoita ymmärtämään teknologian rooli yhteiskunnassa sekä pohditaan omaa suhdetta teknologiaan. Opiskelija saa luovan teknologian kokemuksia ja tarjoaa yhteisöllisen toimintamallin avulla inspiroivaa teknologiakasvatusta. Kurssilla opitaan elektroniikkalaitteiden toimintaperiaatteita ja ohjelmoinnin alkeita. Kurssilla tehdään ryhmässä harjoituksia ja kurssin lopussa projektityö.
FY09/KE07 Tekniikan alan liiketoiminta
Kurssilla tutustutaan tieteen ja tekniikan alan kansainvälisiin yrityksiin, tutkimuslaitoksiin ja alan toimijoihin. Päästään tekemään opintokäyntejä, projektitöitä sekä saadaan valmiuksia yhdistää tiedettä, käytäntöä ja kaupallista näkökulmaa.
FY10/KE08 Teknologisesta innovaatiosta tuotteeksi
Kurssilla tutustutaan teknisen innovaation kehityskaareen keksinnöstä kaupalliseksi tuotteeksi monelta kannalta sekä pohditaan liiketoiminnan kansainvälisiä säädöksiä sekä ympäristönäkökulmaa. Päästään tekemään opintokäyntejä yrityksiin, teollisuuden pariin ja alan tutkimuslaitoksiin.
FY12 Tähtitiede
Maailmankaikkeus haltuun, ymmärrä avaruus! Yleissivistävä katsaus tähtitieteeseen: tietoa maailmankaikkeudesta ennen ja nyt, teoriassa ja havainnoiden, koulussa ja koulun ulkopuolella. Tällä kurssilla ei harrasteta vaikeaa matematiikkaa, mutta kurssin jälkeen tunnistat ehkä muutamankin tähtitaivaan kohteen ja voit hurmata tiedoillasi.
BI08 Kentälle
Jos metsään haluat mennä nyt… Kentälle kurssi suoritetaan biologisella tutkimusasemalla tai muussa maastokohteessa kaukana välituntikellonjen soimisesta ja pulpeteista. Kurssilla opitaan soveltamaan syventävien kurssien oppeja ja tekemään tutkimusta kenttäolosuhteissa. Kurssilla toteutetaan oma tutkimus, jonka aiheen voi valita myös maantieteeseen tai kemiaan liitteyn. Tämä kurssi tarjoaa kokemuksia, joita ei muilla kursseilla ole mahdollista kokea.
Tiede- ja tekniikkapolku (ennen 2018 aloittaneet)
Tiede- ja tekniikkalinjalla opiskelu helpottaa pääsyä jatko-opintoihin ja parantaa työelämävalmiuksia. Linjan suorittamisesta saa erillisen diplomin. Linjalla lukiolainen suorittaa suomalaisen lukiotutkinnon ja saa erinomaisen pohjan tekniikan alan korkeakouluopintoihin. Opintokokonaisuuteen kuuluvat kaikki pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian syventävät kurssit. Opintoihin sisältyy mahdollisuuksien mukaan valinnaisia kursseja Aalto-yliopiston Aaltonaut – opintokokonaisuudesta.
TT01 Tieteen ja tekniikan perusteet
Suositusvuosi 1
Kurssilla avartuu käsitys tieteestä ja tekniikasta mm. tutkivan oppimisen, laboratoriotyöskentelyn, sekä myös tiedon käytön ja käytännön soveltamisen kautta. Opiskeluun liittyy paljon monitieteellisyyttä ja kansainvälisyyttä, yritys- ja korkeakouluvierailija sekä asiantuntijaluentoja. Kurssilla opiskelu tukee jatko-opintoihin suuntautumista. Kurssi soveltuu kaikille lukion opiskelijoille, koska se tukee liiketoiminnan opiskelua tieteen ja tekniikan näkökulmasta. TT-polulla opiskeleville kurssi on pakollinen. Suositusvuosi on ensimmäinen vuosi.
TT02 Tiede ja tekniikka II
Suositusvuosi 2
Kurssilla syvennetään ja vahvistetaan opiskelijoiden koulussa hankkiman osaamisen, sekä arki- ja työelämän välistä yhteyttä. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään yhteiskunnan, yritysten, työelämän tai yhdistysten toimintaperiaatteita tieteen ja teknologian alalla ja kehittää omaa osaamistaan koulun ulkopuolisissa toimintaympäristöissä. Kurssi sisältää yritys- ja korkeakouluvierailuja sekä asiantuntijaluentoja. Työtapoina käytetään
mm.laboratoriotyöskentelyä, tutkivaa oppimista ja projektityöskentelyä. Kurssi soveltuu kaikille lukion opiskelijoille, koska se tukee liiketoiminnan opiskelua tieteen ja tekniikan näkökulmasta. TT-polulla opiskeleville kurssi on pakollinen. Suositusvuosi on toinen vuosi.
Lisäksi:
- FY09/KE07 Tekniikan alan liiketoiminta
- FY10/KE08 Teknologisesta innovaatiosta tuotteeksi
- FY12 Maailmankaikkeuden fysiikka
- KE09/BI07 Biokemiaa
- BI06/TE04 Globaalit terveyskysymykset
- BI08 Kentälle
- MAA15 Tilastot ja todennäköisyys II
- KVL11 Talousmatematiikka I
- KVL15 Talousmatematiikka II AT04 Ohjelmoinnin perusteet
Äidinkieli ja kirjallisuus
Yleiset suositukset:
- Pakolliset kurssit suositellaan suoritettavan numerojärjestyksessä
- Kahta pakollista äidinkielen kurssia ei suositella suoritettavaksi samaan jaksoon
- ÄI08 ja ÄI09 valmistavat yo-kirjoituksiin ja ne suositellaan suoritettavaksi juuri ennen kirjoituksia
- Äidinkieli suositellaan kirjoitettavaksi
3.vuoden kevään yo-kirjoituksissa
Pakolliset kurssit
ÄI01 Tekstit ja vuorovaikutus
Suositusvuosi 1
Syvennetään käsitystä kielestä, teksteistä ja niiden
tulkinnasta ja kehitetään tekstin lukemisen taitoja. Opitaan
jäsentelemään viestintäympäristöä sekä tunnistamaan omia taitoja puhujana, kuuntelijana, kirjoittajana, lukijana ja
median käyttäjänä. Kurssin yhtenä keskeisenä sisältönä ovat eri tekstilajeihin
tutustuminen, tekstien monimuotoisuus ja
moniäänisyys, tiedonhankinta ja lähdekritiikki.
ÄI02 Kieli, kulttuuri ja identiteetti
Suositusvuosi 1
Syvennetään kieli- ja tekstitietoisuutta. Tavoitteena on ymmärtää kielen ja kirjallisuuden yhteiskunnallinen, yksilöllinen, yhteisöllinen ja merkityksiä rakentava tehtävä. Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin merkitys identiteetin rakentamisessa, suomen kielen vertailu muihin kieliin, kielen vaihtelu ja muuttuminen, Suomen
kielellinen ja kulttuurinen moninaisuus. Harjoitellaan prosessikirjoittamista.
ÄI03 Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa
Suositusvuosi 2
Opiskelijan käsitys kaunokirjallisuudesta, kielen taiteellisesta tehtävästä ja sen kulttuurisesta merkityksestä syvenee.
Opiskelija harjaantuu tulkitsemaan kaunokirjallisia tekstejä ja nauttimaan kaunokirjallisuudesta sen eri muodoissaan.
ÄI04 Tekstit ja vaikuttaminen
Suositusvuosi 2
Opiskelija oppii tarkastelemaan monimuotoisia tekstejä ja niiden ilmaisutapoja sekä vuorova
ikutusta erityisesti
vaikuttamisen ja osallisuuden näkökulmista. Hän perehtyy vaikuttamisen ja argumentoinnin keinoihin sekä syventää
niihin liittyviä tietoja ja taitoja.
ÄI05 Teksti ja konteksti
Suositusvuosi 2
Opiskelija oppii tarkastelemaan tekstejä ja
niiden konteksteja. Opiskelija harjaantuu erittelemään, tulkitsemaan ja
tuottamaan erityylisiä ja -lajisia tekstejä.
ÄI06 Nykykulttuuri ja kertomukset
Suositusvuosi 3
Opiskelija oppii tarkastelemaan nykykulttuurin ilmiöitä erityisesti kertomusten ja kertomuksellisuuden näkökulmasta. Opiskelijan käsitys suomalaisesta nykykulttuurista ja sen moninaisuudesta syvenee. Opiskelija syventää tietojaan vuorovaikutusetiikasta.
Valtakunnalliset syventävät kurssit
ÄI07 Puhe- ja vuorovaikutustaitojen syventäminen
Suositusvuosi 2: Arviointi numero
Opiskelija syventää ja monipuolistaa puhe- ja vuorovaikutustaitojaan ja niihin liittyviä tietojaan sekä kehittää kykyään
ennakoida, mukauttaa ja arvioida viestintäänsä erilaisissa vuorova
ikutustilanteissa. Harjoitellaan monenlaisia vuorovaikutustilanteita: erilaisia puheita, neuvotteluja, kokouksia ja keskusteluja.
ÄI08 Kirjoittamistaitojen syventäminen
Suositusvuosi 3; Arviointi numero; Abikurssi
Opiskelija syventää taitojaan tuottaa erilaisia tekstejä, erityisesti asiatyylisiä laajoja aineistopohjaisia tekstejä.
Opiskelija perehtyy ajankohtaisiin kulttuurin, median ja yhteiskunnallisen
keskustelun aiheisiin.
ÄI09 Lukutaitojen syventäminen
Suositusvuosi 3; Arviointi numero; Abikurssi
Opiskelija syventää ja monipuolistaa taitojaan eritellä, tulkita, tuottaa ja arvioida erilaisia tekstejä. Hänen kriittinen ja kulttuurinen lukutaitonsa syvenee. Opiskelija harjaantuu tuottamaan tekstien tulkintoja sekä puhuen että kirjoittaen.
Ruotsi A-oppimäärä
Yleiset suositukset:
- Pakolliset kurssit suositellaan suoritettavan numerojärjestyksessä
- Ruotsin A-oppimäärä suositellaan kirjoitettavan 3.vuoden kevään yo-kirjoituksissa
Pakolliset kurssit
RUA01 Ruotsinkielinen maailmani
Suositusvuosi 1; Arvosana numero
Kurssilla kartoitetaan opiskelijan ruotsin kielen taidon eri osa-alueiden osaamista ja kehittämisen kohteita sekä analysoidaan ja arvioidaan omia kielenopiskelutaitoja. Asetetaan tavoitteita ruotsin kielen opiskelulle ja etsitään autenttisia ruotsinkielisiä kielenkäyttöympäristöjä sekä keinoja oman ja yhteisen osaamisen kehittämiseksi. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät opiskeluun, nuoren elämänpiiriin, harrastuksiin, kiinnostuksen kohteisiin ja kielenkäyttötarpeisiin.
RUA02 Ihminen verkostoissa
Suositusvuosi 1; Arvosana numero
Kurssilla harjoitellaan toimintaa kielelliseltä ja kulttuuriselta vaativuudeltaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa eri viestintäkanavia käyttäen pohjoismaisessa kontekstissa. Syvennetään ja korostetaan taitoa toimia aktiivisena keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä. Harjaannutetaan taitoa muotoilla mielipiteitä sekä käydä merkitysneuvotteluja. Monipuolistetaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa tarvittavien strategioiden valikoimaa. Kurssilla käsitellään ihmissuhteisiin liittyviä teemoja ja niiden yhteydessä psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.
RUA03 Pohjoismaisia kulttuuri-ilmiöitä
Suositusvuosi 1; Arvosana numero
Kurssilla laajennetaan ja syvennetään opiskelijoiden monilukutaitoa. Kurssilla tehdään eri tekstilajien tuotoksia painottaen tekstilajille ominaista kielellistä tarkkuutta. Aihepiirinä ovat erilaiset kulttuuriset ilmiöt, ruotsinkieliset mediat sekä luova toiminta. Harjoitellaan eritysesti tiimi- ja projektityötaitoja.
RUA04 Yhteiskunta ja ympäröivä maailma
Suositusvuosi 2; Arvosana numero
Kurssilla kehitetään tiedonhankintataitoja ja kriittistä lukutaitoa sekä harjoitellaan aktiivista toimijuutta ruotsin kielellä. Tutustutaan erilaisiin yhteiskunnallisista ilmiöistä käytäviin keskusteluihin pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan näkökulmasta. Pohditaan yksilöiden ja yhteisöjen vastuita ja toimintamahdollisuuksia, kuten ihmisoikeuskysymyksiä ja vaikuttamismahdollisuuksia kansalaisyhteiskunnassa.
RUA05 Tiede ja tulevaisuus
Suositusvuosi 2; Arvosana numero
Kurssilla syvennetään tekstin tulkinnan ja tuottamisen sekä tiedonhankinnan taitoja hakemalla tietoa opiskelijoita kiinnostavista tiedon- ja tieteenaloista. Harjaannutaan jakamaan omia tietoon tai mielipiteeseen perustuvia näkökantoja. Pohditaan erilaisia tulevaisuudenvisioita erityisesti teknologian ja digitalisaation näkökulmista. Aihepiirit nousevat eri tiedon- ja tieteenaloista.
RUA06 Opiskelu, työ ja toimeentulo
Suositusvuosi 2; Arvosana numero
Kurssilla syvennetään ja korostetaan käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Tutustutaan tekstilajeihin, joita opiskelijat kohtaavat mahdollisissa jatko-opinnoissa tai työelämässä. Pohditaan erityisesti jatko- opinto- tai urasuunnitelmia ja työntekoa ruotsin kielellä myös muualla kuin Suomessa. Käsitellään talousasioita, jotka liittyvät itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren elämänpiiriin, sekä laajempia talouden ilmiöitä ja yrittäjyyttä.
Valtakunnalliset syventävät kurssit
RUA07 Kestävä elämäntapa
Suositusvuosi 3; Arvosana numero
Kurssilla syvennetään taitoa tulkita ja tuottaa ruotsin kieltä erilaisissa kirjallisissa vuorovaikutustilanteissa ja erilaisille yleisöille. Kurssilla käsitellään eri tekstilajien tekstejä, kuten fiktiivisiä tai ei-fiktiivisiä, kertovia, kuvaavia, pohtivia, ohjaavia tai kantaa ottavia tekstejä. Kurssilla jatketaan oppimäärän pakollisten kurssien teemojen käsittelyä ekologisen, taloudellisen sekä sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän elämäntavan näkökulmista ottaen huomioon opiskelijoiden tarpeet tai kiinnostuksen kohteet.
RUA08 Tiede, talous ja tekniikka
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kurssilla syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti, taitoa ymmärtää puhuttua kieltä ja rakentaa dialogia. Vankennetaan erityisesti puhumisen sujuvuutta sekä harjoitellaan valmistelua edellyttävää suullista tuottamista. Kurssilla kerrataan oppimäärän pakollisilla kursseilla käsiteltyjä aihepiirejä tai niitä täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan.
Koulukohtainen syventävä kurssi
RUA09 Abikurssi
Suositusvuosi 3; Arviointi S-merkintä
Harjoitellaan systemaattisesti ylioppilaskirjoituksia varten. Kerrataan kielioppia, harjoitellaan kuullun- ja tekstinymmärtämistä sekä kirjoittamista.
Koulukohtainen soveltava kurssi
RUA10/RUB19 Affärsvenska
Suositusvuosi 2; Arviointi S-merkintä
Kurssin tavoitteena on auttaa opiskelijoita ymmärtämään pohjoismaista yrityskulttuuria sekä elinkeinoelämää ja niiden merkitystä Suomelle. Kurssilla painotetaan ruotsin kielen ja kulttuurin ymmärtämisen merkitystä yritysmaailmassa sekä tutustutaan pohjoismaiseen yrittäjyyteen ruotsin kielellä. Kurssilla opetellaan viestimään ruotsiksi sekä suullisesti että kirjallisesti erilaisissa liike-elämän vuorovaikutustilanteissa 6-8 lähiopetustunnin aikana. Kurssiin kuuluu myös omakustanteinen opintomatka Tukholmaan tai muuhun merkittävään pohjoismaiseen kaupunkiin. Opintomatkalla vieraillaan pohjoismaisissa yrityksissä, tutustutaan mahdollisiin lukion jälkeisiin jatko-opintomahdollisuuksiin pohjoismaisissa korkeakouluissa sekä koetaan pohjoismaista nuorisokulttuuria. Opintomatkan ohjelman kieli on pääsääntöisesti ruotsi. Kurssi on suunnattu lukion ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoille. Kurssia tarjotaan joka toinen vuosi. Kurssi toteutetaan hajautetusti 4. ja 5. jakson aikana niin, että lähiopetusta on 4.jakson aikana 6-8h ja opintomatka toteutetaan 5. jakson alussa.
Ruotsi B-oppimäärä
Yleiset suositukset
- Kurssit suositellaan suoritettaviksi numerojärjestyksessä
- Ruotsin B-oppimäärä suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLISET KURSSIT
RUB11 Minun Ruotsini
Suositusvuosi 1; Arvosana numero
Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston ja perusrakenteiden hallintaa. Aihepiireinä ovat opiskelu ja vapaa-aika. Kurssilla painotetaan luontevaa ääntämistä, keskustelua, mielipiteen ilmaisua ja keskeisiä puheviestinnän strategioita arkielämän tilanteissa.
RUB12 Hyvinvointi ja ihmissuhteet
Suositusvuosi 1; Arvosana numero
Kurssilla jatketaan sanaston ja rakenteiden vahvistamista ja painotetaan puheviestintää ja kirjoittamista lyhyiden viestinnällisten tehtävien avulla. Kurssilla jatketaan nuorten elämän, opiskelun, työn, harrastusten ja vapaa-ajan tarkastelua.
RUB13 Kulttuuri ja mediat
Suositusvuosi 2; Arvosana numero
Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa ja erilaisten tekstilajien tulkitsemis- ja tuottamistaitoa eri medioita hyödyntäen. Tutustutaan suomenruotsalaisiin ja muihin pohjoismaisiin kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta. Korostetaan tiimi- ja projektityötaitojen harjoittelua.
RUB14 Monenlaiset elinympäristömme
Suositusvuosi 2; Arvosana numero
Kurssilla kehitetään erilaisten tekstilajien tulkintaa ja tuottamista. Aihepiireinä ovat kulttuurisesti moninainen elinympäristö sekä yhteiskunnan ajankohtaiset ilmiöt, joita tarkastellaan ensisijaisesti nuorten näkökulmasta.
RUB15 Opiskelu- ja työelämää ruotsiksi
Suositusvuosi 2; Arvosana numero
Kurssilla harjoitellaan ja korostetaan erityisesti työelämässä tarvittavia vuorovaikutustaitoja sekä pohditaan jatko-opintoja ja tulevaisuudensuunnitelmia. Tutkitaan mahdollisuuksia opiskella ja tehdä töitä ruotsin kielellä. Tutustutaan ja kannustetaan mahdollisuuksiin osallistua pohjoismaiseen ja muuhun kansainväliseen yhteistyöhön.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
RUB16 Viesti ja vaikuta puhuen
Suositusvuosi 3; Arvosana numero
Kurssilla syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti, taitoa ymmärtää puhuttua kieltä ja rakentaa dialogia. Vankennetaan erityisesti puhumisen sujuvuutta sekä harjoitellaan valmistelua edellyttävää suullista tuottamista. Kurssilla kerrataan oppimäärän pakollisilla kursseilla käsiteltyjä aihepiirejä tai niitä täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan.
RUB17 Kestävä elämäntapa
Suositusvuosi 3; Arvosana numero
Kurssilla syvennetään taitoa tulkita ja tuottaa ruotsin kieltä erilaisissa kirjallisissa vuorovaikutustilanteissa ja erilaisille yleisöille. Kurssilla käsitellään eri tekstilajien tekstejä, kuten fiktiivisiä tai ei-fiktiivisiä, kertovia, kuvaavia, pohtivia, ohjaavia tai kantaa ottavia tekstejä. Kurssilla jatketaan oppimäärän pakollisten kurssien teemojen käsittelyä erityisesti ekologisen, taloudellisen sekä sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän elämäntavan näkökulmasta ottaen huomioon opiskelijoiden tarpeet tai kiinnostuksen kohteet.
KOULUKOHTAISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
RUB18 Abikurssi
Suositusvuosi 3; Arviointi S-merkintä
Harjoitellaan systemaattisesti ylioppilaskirjoituksia varten. Kerrataan kielioppia, harjoitellaan kuullun- ja tekstinymmärtämistä sekä kirjoittamista.
KOULUKOHTAINEN SOVELTAVA KURSSI
RUB19/RUA10 Affärsvenska
Suositusvuosi 2; Arviointi S-merkintä
Kurssin tavoitteena on auttaa opiskelijoita ymmärtämään pohjoismaista yrityskulttuuria sekä elinkeinoelämää ja niiden merkitystä Suomelle. Kurssilla painotetaan ruotsin kielen ja kulttuurin ymmärtämisen merkitystä yritysmaailmassa sekä tutustutaan pohjoismaiseen yrittäjyyteen ruotsin kielellä. Kurssilla opetellaan viestimään ruotsiksi sekä suullisesti että kirjallisesti erilaisissa liike-elämän vuorovaikutustilanteissa 6-8 lähiopetustunnin aikana. Kurssiin kuuluu myös omakustanteinen opintomatka Tukholmaan tai muuhun merkittävään pohjoismaiseen kaupunkiin. Opintomatkalla vieraillaan pohjoismaisissa yrityksissä, tutustutaan mahdollisiin lukion jälkeisiin jatko-opintomahdollisuuksiin pohjoismaisissa korkeakouluissa sekä koetaan pohjoismaista nuorisokulttuuria. Opintomatkan ohjelman kieli on pääsääntöisesti ruotsi. Kurssi on suunnattu lukion ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoille. Kurssia tarjotaan joka toinen vuosi. Kurssi toteutetaan hajautetusti 4. ja 5. jakson aikana niin, että lähiopetusta on 4.jakson aikana 6-8h ja opintomatka toteutetaan 5. jakson alussa.
Englanti A-oppimäärä
Yleiset suositukset:
- Pakolliset kurssit suositellaan suoritettavan numerojärjestyksessä
- Englannin A-oppimäärä suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLISET KURSSIT
ENA01 Englannin kieli ja maailmani
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Kurssilla käsitellään maailman kielellistä monimuotoisuutta, englannin kieltä globaalina ilmiönä sekä kasvatetaan kulttuurillista osaamista. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät opiskeluun, nuoren elämänpiiriin ja kielenkäyttötarpeisiin, ja samalla perehdytään englannin kurssien opiskelutapoihin.
ENA02 Ihminen verkostoissa
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Kurssilla syvennetään aktiivista kuuntelua ja keskustelutaitoja, ja harjoitellaan esiintymis- ja TVT-taitoja pitämällä suullinen esitys. Kurssin teemat käsittelevät ihmissuhteita, hyvinvointia ja teknologian merkitystä vuorovaikutukselle.
ENA03 Kulttuuri-ilmiöitä
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Kurssilla tutustutaan eri tekstilajeihin ja niille tyypilliseen kielelliseen tarkkuuteen, ja tuotetaan vastaavia omia tuotoksia. Aihepiireinä ovat erilaiset kulttuurilliset ilmiöt, englanninkieliset mediat sekä luova toiminta. Kurssilla luetaan ja analysoidaan englanninkielinen romaani.
ENA04 Yhteiskunta ja ympäröivä maailma
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla opiskellaan vaativahkon tekstin ymmärtämistä, sanojen päättelyä ja ymmärtävää lukemista. Sanasto keskittyy yhteiskuntaan, politiikkaan, oikeudenkäyttöön ja kuluttajavalintoihin. Kirjallista ilmaisua harjoitetaan laatimalla mm. argumentoiva aine.
ENA05 Tiede ja tulevaisuus
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla käsitellään erilaisia tulevaisuudenvisioita erityisesti teknologian ja talouden näkökulmista sekä englannin kielen asemaa kansainvälisenä tieteen, teknologian ja talouden kielenä.
ENA06 Opiskelu, työ ja toimeentulo
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla käsitellään jatko-opinto- tai urasuunnitelmia ja työntekoa myös kansainvälisessä kontekstissa. Käsitellään talousasioita, jotka liittyvät itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren elämänpiiriin, sekä laajempia talouden ilmiöitä.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
ENA07 Kestävä elämäntapa
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kurssilla jatketaan pakollisten kurssien teemojen käsittelyä ekologisen, taloudellisen sekä sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän elämäntavan näkökulmasta. Kurssilla analysoidaan tai tuotetaan eri tekstilajien tekstejä, kuten fiktiivisiä tai ei- fiktiivisiä, kertovia, kuvaavia, pohtivia, ohjaavia tai kantaa ottavia tekstejä ja kerrataan lukion kielioppia.
ENA08 Viesti ja vaikuta puhuen
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kurssilla syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti, taitoa ymmärtää puhuttua kieltä ja rakentaa dialogia. Vankennetaan puhumisen sujuvuutta sekä harjoitellaan valmistelua edellyttävää suullista tuottamista. Kurssilla kerrataan oppimäärän pakollisilla kursseilla käsiteltyjä aihepiirejä tai niitä täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Kurssilla pidetään valtakunnallinen suullisen kielitaidon koe.
KOULUKOHTAISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
ENA09 Ajankohtaiset tapahtumat
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Tutkitaan eri viestintävälineiden kieltä ja pyritään lisäämään mediakriittisyyttä. Työmuotoina korostetaan pari- ja ryhmätyöskentelyä. Kurssilla tuotetaan kirjallinen sisältöanalyysi ja suullinen esitys. Kurssi on mediadiplomin pohjakurssi.
ENA11 Abikurssi
Suositusvuosi 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla harjoitellaan ylioppilaskokeen osa-alueita sekä kerrataan rakenteita ja keskeistä sanastoa.
KOULUKOHTAINEN SOVELTAVA KURSSI
ENA10 Spoken English
Suositusvuosi 1, 2; Arviointi S-merkintä
Kurssilla pääset jutustelemaan ja ääntelemään leppoisissa tunnelmissa ja ennen kuin huomaatkaan, englanti sujuu automaattisesti. Ei kirjaa eikä sanakokeita. Tässä on kurssi, josta pääset läpi puhumalla. Aihepiirit ovat arkielämästä ja mediasta. Kurssi soveltuu kaikille vuositasoille.
Ranska A-oppimäärä
Yleiset suositukset:
- Kurssit suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä
- Ranskan A-oppimäärä suositellaan kirjoitettavaksi 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLISET KURSSIT
RAA01 Kieli ja maailmani
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Harjoitellaan jokapäiväiseen elämään liittyviä sosiaalisia tilanteita sekä suullisesti että kirjallisesti. Painotetaan suullista viestintää. Kerrataan peruskoulussa opittua sanastoa ja rakenteita.
RAA02 Ihminen verkostoissa
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Käsitellään vapaa-aikaa, harrastuksia ja asumista sekä harjoitellaan tapahtumien ja tilanteiden kuvailua. Painotetaan edelleen suullista viestintää, mutta harjoitellaan myös kirjoittamista. Syvennetään perusrakenteiden hallintaa ja opiskellaan uusia rakenteita.
RAA03 Kulttuuri-ilmiöitä
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Tutustutaan ranskankieliseen koulu- ja opiskelumaailmaan sekä työelämään. Vahvistetaan edelleen suullista ja kirjallista viestintätaitoa, myös muodollisissa viestintätilanteissa. Harjoitellaan ansioluettelon kirjoittamista ja työhaastattelua. Tehdään mahdollisuuksien mukaan yritysvierailu.
RAA4 Yhteiskunta ja ympäröivä maailma
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Syvennetään Ranskan sekä ranskankielisten maiden yhteiskuntien tuntemusta. Opitaan kertomaan Suomesta ja suomalaisesta yhteiskunnasta ranskaksi sekä suullisesti että kirjallisesti. Harjoitellaan erilaisia ymmärtävän lukemisen strategioita sekä vahvistetaan omaa kirjallista ilmaisua kirjoittamalla erilaisiin tarkoituksiin sopivia tekstejä.
RAA05 Tiede ja tulevaisuus
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla syvennetään tekstin tulkinnan ja tuottamisen sekä tiedonhankinnan taitoja hakemalla tietoa opiskelijoita kiinnostavista tiedon- ja tieteenaloista. Harjaannutaan jakamaan omia tietoon tai mielipiteeseen perustuvia näkökantoja. Pohditaan erilaisia tulevaisuudenvisioita erityisesti teknologian, bisneksen ja digitalisaation näkökulmasta. Aihepiirit nousevat eri tiedon- ja tieteenaloista.
RAA06 Opiskelu, työ ja toimeentulo
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla syvennetään käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Tutustutaan tekstilajeihin, joita opiskelijat kohtaavat mahdollisissa jatko-opinnoissa tai työelämässä. Pohditaan jatko-opinto- tai urasuunnitelmia, työntekoa ja yrittäjyyttä toimintatapana myös kansainvälisessä kontekstissa. Käsitellään talousasioita, jotka liittyvät itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren elämänpiiriin, sekä laajempia talouden ilmiöitä.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
RAA07 Luonto ja kestävä kehitys
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Käsitellään luontoon ja lestävään kehitykseen liittyviä aihekokonaisuuksia. Harjoitellaan oleellisen sisällön löytämistä vaativammista suullisista ja kirjallisista asiateksteistä.
RAA08 Viesti ja vaikuta puhuen
Suositusvuosi 2
Kurssilla syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti, taitoa ymmärtää puhuttua kieltä ja rakentaa dialogia. Vankennetaan puhumisen sujuvuutta sekä harjoitellaan valmistelua edellyttävää suullista tuottamista. Kurssilla kerrataan oppimäärän pakollisilla kursseilla käsiteltyjä aihepiirejä erityisesti kansainvälisen liiketoiminnan kannalta tai niitä täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan.
Ranska B2-oppimäärä
Yleiset suositukset:
- Kurssit suositellaan suoritettavan numerojärjestyksessä
- Ranskan B2-oppimäärä suositellaan kirjoitettavan 2. opiskeluvuoden keväällä
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
RAB21 (RAB33) Elämän tärkeitä asioita
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Käsitellään nuorten elämää, harrastuksia ja vapaa-aikaa. Painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista. Vahvistetaan perusopetuksessa opittua sanastoa ja rakenteita sekä laajennetaan perusrakenteiden hallintaa.
RAB22 (RAB34) Monenlaista elämää
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Vertaillaan kulttuurien eroja ja yhtäläisyyksiä ja tutustutaan eri ranskankielisiin maihin. Vahvistetaan puhumista, puheen ymmärtämistä sekä kirjoittamistaitoa.
RAB23 (RAB35) Hyvinvointi ja huolenpito
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Käsitellään hyvinvointia, ranskalaista tapakulttuuria sekä historiaa. Harjoitellaan viestien kirjoittamista sekä puheen ymmärtämistä.
RAB24 (RAB36) Kulttuuri ja mediat
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan ranskalaisen kielialueen tai alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta. Vieraillaan mahdollisuuksien mukaan Ranskan kulttuurikeskuksessa, tai muussa Ranskaan liittyvässä kulttuuritapahtumassa
RAB25 (RAB37) Opiskelu, työ ja tulevaisuus
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän liiketoimintakulttuurien sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun, työelämään, yrittäjyyteen sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. Tutustutaan Ranskan erityisiin toimialoihin sekä Suomessa toimiviin ranskalaisiin yrityksiin.
RAB26 (RAB38) Yhteinen maapallomme
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Käsitellään oman maan ja Ranskan yhteiskuntien toimintaa sekä maapallon tilaa ja tulevaisuutta koskevia yleistajuisia tekstejä sekä mediatekstejä. Tekstin ymmärtäminen on keskeistä.
Ranska B3-oppimäärä
Yleiset suositukset:
- Kurssit suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä
- Ranskan B3-oppimäärä suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
RAB31 Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Kurssilla tutustutaan ranskan kielen asemaan maailmassa ja hahmotetaan sen suhde opiskelijoiden aiemmin opiskelemiin tai osaamiin kieliin. Harjoitellaan ääntämistä, vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa ja niissä tarvittavia viestintästrategioita sekä opetellaan tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmauksia.
RAB32 Matkalla maailmalla
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Kurssilla harjoitellaan selviytymistä erilaisissa matkustamiseen liittyvissä sosiaalisen kohtaamisen tilanteissa ja tavanomaisissa asiointi- ja asiakaspalvelutilanteissa. Opetellaan lisää kompensaatiokeinojen ja muiden viestintästrategioiden käyttöä. Tehdään pienimuotoinen ranskankieliseen matkailuun liittyvä projekti tiimityönä.
RAB33 (RAB21) Elämän tärkeitä asioita
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Käsitellään nuorten elämää, harrastuksia ja vapaa-aikaa. Painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista. Vahvistetaan perusopetuksessa opittua sanastoa ja rakenteita sekä laajennetaan perusrakenteiden hallintaa.
RAB34 (RAB22) Monenlaista elämää
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Vertaillaan kulttuurien eroja ja yhtäläisyyksiä ja tutustutaan eri ranskankielisiin maihin. Vahvistetaan puhumista, puheen ymmärtämistä sekä kirjoittamistaitoa.
RAB35 (RAB23) Hyvinvointi ja huolenpito
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Käsitellään hyvinvointia, ranskalaista tapakulttuuria sekä historiaa. Harjoitellaan viestien kirjoittamista sekä puheen ymmärtämistä.
RAB36 (RAB24) Kulttuuri ja mediat
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan ranskalaisen kielialueen tai alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtais7sta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta. Vieraillaan mahdollisuuksien mukaan Ranskan kulttuurikeskuksessa, tai muussa Ranskaan liittyvässä kulttuuritapahtumassa.
RAB37 (RAB25) Opiskelu, työ ja tulevaisuus
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän liiketoimintakulttuurien sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun, työelämään, yrittäjyyteen sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. Tutustutaan Ranskan erityisiin toimialoihin sekä Suomessa toimiviin ranskalaisiin yrityksiin.
RAB38 (RAB26) Yhteinen maapallomme
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Käsitellään oman maan ja Ranskan yhteiskuntien toimintaa sekä maapallon tilaa ja tulevaisuutta koskevia yleistajuisia tekstejä sekä mediatekstejä. Tekstin ymmärtäminen on keskeistä.
Saksa A-oppimäärä
Yleiset suositukset:
Kurssit suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä
Saksan A-oppimäärä suositellaan kirjoitettavaksi 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLISET KURSSIT
SAA01 Kieli ja maailmani
Suositusvuosi 1
Kartoitetaan opiskelijan kielitaidon eri osa-alueiden osaamista ja kehittämisen kohteita sekä analysoidaan ja arvioidaan omia kieltenopiskelutaitoja. Asetetaan tavoitteita saksan kielen opiskelulle ja etsitään keinoja oman ja yhteisen osaamisen kehittämiseksi sekä autenttisia kielenkäyttöympäristöjä. Kurssilla pohditaan maailman kielellistä monimuotoisuutta ja kielitaitoa välineenä kasvattaa kulttuurista osaamista. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät opiskeluun, nuoren elämänpiiriin ja kielenkäyttötarpeisiin.
SAA02 Ihminen verkostoissa
Suositusvuosi 1
Harjoitellaan toimintaa kielelliseltä ja kulttuuriselta vaativuudeltaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa eri viestintäkanavia käyttäen, myös kansainvälisessä kontekstissa. Syvennetään taitoa toimia aktiivisena keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä. Harjaannutetaan taitoa muotoilla mielipiteitä sekä käydä merkitysneuvotteluja. Monipuolistetaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa tarvittavien strategioiden valikoimaa. Kurssilla käsitellään ihmissuhteisiin liittyviä teemoja ja niiden yhteydessä psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.
SAA03 Kulttuuri-ilmiöitä
Suositusvuosi 1
Laajennetaan ja syvennetään monilukutaitoa. Kurssilla tehdään eri tekstilajien tuotoksia painottaen tekstilajille ominaista kielellistä tarkkuutta. Aihepiireinä ovat eri saksankielisten maiden kulttuuriset ilmiöt, media, luova toiminta sekä liiketoimintakulttuurit. Harjoitellaan tiimi- ja projektityöskentelyä.
SAA04 Yhteiskunta ja ympäröivä maailma
Suositusvuosi 2
Kurssilla kehitetään tiedonhankintataitoja ja kriittistä lukutaitoa sekä harjoitellaan aktiivista toimijuutta kohdekielellä. Tutustutaan erilaisiin yhteiskunnallisista ilmiöistä käytäviin keskusteluihin erityisesti aktiivisen kansalaisuuden näkökulmasta. Pohditaan yksilöiden ja yhteisöjen vastuita ja toimintamahdollisuuksia, kuten ihmisoikeuskysymyksiä ja vaikuttamismahdollisuuksia kansalaisyhteiskunnassa.
SAA05 Tiede ja tulevaisuus
Suositusvuosi 2
Kurssilla syvennetään tekstin tulkinnan ja tuottamisen sekä tiedonhankinnan taitoja hakemalla tietoa opiskelijoita kiinnostavista tiedon- ja tieteenaloista. Harjaannutaan jakamaan omia tietoon tai mielipiteeseen perustuvia näkökantoja. Pohditaan erilaisia tulevaisuudenvisioita erityisesti teknologian, bisneksen ja digitalisaation näkökulmasta. Aihepiirit nousevat eri tiedon- ja tieteenaloista.
SAA06 Opiskelu, työ ja toimeentulo
Suositusvuosi 2
Kurssilla syvennetään käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Tutustutaan tekstilajeihin, joita opiskelijat kohtaavat mahdollisissa jatko-opinnoissa tai työelämässä. Pohditaan jatko-opinto- tai urasuunnitelmia, työntekoa ja yrittäjyyttä toimintatapana myös kansainvälisessä kontekstissa. Käsitellään talousasioita, jotka liittyvät itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren elämänpiiriin, sekä laajempia talouden ilmiöitä.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
SAA07 Luonto ja kestävä kehitys
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Opitaan ympäristöön ja sen hoitoon liittyvää sanastoa ja ymmärtämään keskustelua vaativammistakin aiheista. Seurataan ajankohtaisia aiheita mm. sanomalehdistä ja uutislähetyksistä. Harjoitellaan oleellisen sisällön löytämistä vaativammista asiateksteistä. Kerrataan kielioppia oppilaiden toiveiden mukaan.
SAA08 Viesti ja vaikuta puhuen
Suositusvuosi 2
Kurssilla syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti, taitoa ymmärtää puhuttua kieltä ja rakentaa dialogia. Vankennetaan puhumisen sujuvuutta sekä harjoitellaan valmistelua edellyttävää suullista tuottamista. Kurssilla kerrataan oppimäärän pakollisilla kursseilla käsiteltyjä aihepiirejä erityisesti kansainvälisen liiketoiminnan kannalta tai niitä täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan.
Saksa B2-oppimäärä
Yleiset suositukset:
- Kurssit suositellaan suoritettavan numerojärjestyksessä
- Saksan B2-oppimäärä suositellaan kirjoitettavan 2. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
SAB21 (SAB33) Elämän tärkeitä asioita
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja kansainvälisiinkin verkostoihin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin.
SAB22 (SAB34) Monenlaista elämää
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Kiinnitetään huomiota sosiaalisten koodien mahdollisiin eroavuuksiin vuorovaikutuksessa. Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää esim. liittyen asioimiseen verkkokaupassa. Kurssin aihepiirit käsittelevät viestintää kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja saksankielisissä maissa.
SAB23 (SAB35) Hyvinvointi ja huolenpito
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Opetellaan eri viestintäkanavia käyttäen toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja keskustella arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista. Tutustutaan erilaisiin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin ja harjoitellaan keskustelemaan niihin liittyvistä asioista. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle, hyvinvoinnille ja globaalille kaupankäynnille.
SAB24 (SAB36) Kulttuuri ja mediat
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan saksankielisten alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta. Vieraillaan mahdollisuuksien mukaan Saksan kulttuurikeskuksessa tai muussa Saksaan liittyvässä kulttuuritapahtumassa.
SAB25 (SAB37) Opiskelu, työ ja tulevaisuus
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun, työelämään, yrittäjyyteen sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. Tutustutaan saksankielisten maiden erityisiin toimialoihin sekä Suomessa toimiviin saksankielisiin yrityksiin.
SAB26 (SAB38) Yhteinen maapallomme
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Aihepiirit nousevat luonnosta, erilaisista asuinympäristöistä sekä kestävästä ja eettisestä elämäntavasta.
Saksa B3-oppimäärä
Yleiset suositukset:
- Kurssit suositellaan suoritettavan numerojärjestyksessä
- Saksan B3-oppimäärä suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
SAB31 Tutustutaan toisiimme, saksan kieleen ja Saksaan
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Kurssilla tutustutaan saksan kielen asemaan maailmassa ja hahmotetaan sen suhde opiskelijoiden aiemmin opiskelemiin tai osaamiin kieliin. Harjoitellaan ääntämistä, vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa ja niissä tarvittavia viestintästrategioita sekä opetellaan tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmauksia.
SAB32 Matkalla maailmassa
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Kurssilla harjoitellaan selviytymistä erilaisissa matkustamiseen liittyvissä sosiaalisen kohtaamisen tilanteissa ja tavanomaisissa asiointi- ja asiakaspalvelutilanteissa. Opetellaan lisää kompensaatiokeinojen ja muiden viestintästrategioiden käyttöä. Tehdään pienimuotoinen Saksan matkailuun liittyvä projekti tiimityönä.
SAB33 (SAB21) Elämän tärkeitä asioita
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja kansainvälisiinkin verkostoihin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin.
SAB34 (SAB22) Monenlaista elämää
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla kiinnitetään huomiota sosiaalisten koodien mahdollisiin eroavuuksiin vuorovaikutuksessa. Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää esim. liittyen asioimiseen verkkokaupassa. Kurssin aihepiirit käsittelevät viestintää kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja saksankielisissä maissa.
SAB35 (SAB23) Hyvinvointi ja huolenpito
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla opetellaan eri viestintäkanavia käyttäen toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja keskustella arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista. Tutustutaan erilaisiin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin ja harjoitellaan keskustelemaan niihin liittyvistä asioista. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle, hyvinvoinnille ja globaalille kaupankäynnille.
SAB36 (SAB24) Kulttuuri ja mediat
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan saksankielisten alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta. Vieraillaan mahdollisuuksien mukaan Saksan kulttuurikeskuksessa tai muussa Saksaan liittyvässä kulttuuritapahtumassa.
SAB37 (SAB25) Opiskelu, työ ja tulevaisuus
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun, työelämään, yrittäjyyteen sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. Tutustutaan saksankielisten maiden erityisiin toimialoihin sekä Suomessa toimiviin saksankielisiin yrityksiin.
SAB38 (SAB26) Yhteinen maapallomme
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Aihepiirit nousevat luonnosta, erilaisista asuinympäristöistä sekä kestävästä ja eettisestä elämäntavasta.
Italia B2-oppimäärä
Yleiset suositukset:
- Kurssit suositellaan suoritettavan numerojärjestyksessä
- Italian B2-oppimäärä suositellaan kirjoitettavan 2. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
IAB21 (IAB33) Elämän tärkeitä asioita
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Opitaan kertomaan, mistä pidetään ja mikä ei niin miellytä, sanastoa ja sanontoja, joilla kerrotaan säästä, musiikista ja urheilusta.
IAB22 (IAB34) Monenlaista elämää
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Opitaan kertomaan tarkemmin omasta perheestä ja kuvailemaan ihmisiä. Opitaan kertomaan itselle tapahtuneista asioista.
IAB23 (IAB35) Hyvinvointi ja huolenpito
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Opitaan kertomaan tarkemmin menneistä tapahtumista ja yhteiskunnallisista eroista ennen ja nyt sekä puhumaan yleisimmistä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.
IAB24 (IAB36) Kulttuuri ja mediat
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan ranskalaisen kielialueen tai alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta. Vieraillaan mahdollisuuksien mukaan Ranskan kulttuurikeskuksessa, tai muussa Ranskaan liittyvässä kulttuuritapahtumassa.
IAB25 (IAB37) Opiskelu, työ ja tulevaisuus
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän liiketoimintakulttuurien sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun, työelämään, yrittäjyyteen sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. Tutustutaan Ranskan erityisiin toimialoihin sekä Suomessa toimiviin ranskalaisiin yrityksiin.
IAB26 (IAB38) Yhteinen maapallomme
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Keskustellaan maapallon tulevaisuudesta, kirjoitetaan luontoon ja ympäristöön liittyvistä aiheista, tutustutaan eri tieteenaloihin sekä tekniikkaan ja viestintään mahdollisimman monipuolisesti.
Italia B3-oppimäärä
Yleiset suositukset:
Kurssit suositellaan suoritettavan numerojärjestyksessä
Italian B3-oppimäärä suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
IAB31 Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Tutustutaan italian kieliopin perusperiaatteisiin ja perussanastoon, harjoitellaan ääntämistä ja yksin-kertaisimpia sanontoja. Opitaan tervehtimään, esittäytymään, kertomaan hieman itsestään ja asioimaan ravintolassa.
IAB32 Matkalla maailmassa
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Opitaan lisää sanontoja arkipäivän tilanteisiin, mm. ostosten tekemiseen, tutustutaan mm. matkailuun ja lähiympäristöön liittyviin aiheisiin.
IAB33 (IAB21) Elämän tärkeitä asioita
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Opitaan kertomaan, mistä pidetään ja mikä ei niin miellytä, sanastoa ja sanontoja, joilla kerrotaan säästä, musiikista ja urheilusta.
IAB34 (IAB22) Monenlaista elämää
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Opitaan kertomaan tarkemmin omasta perheestä ja kuvailemaan ihmisiä. Opitaan kertomaan itselle tapahtuneista asioista.
IAB35 (IAB23) Hyvinvointi ja huolenpito
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Opitaan kertomaan tarkemmin menneistä tapahtumista ja yhteiskunnallisista eroista ennen ja nyt sekä puhumaan yleisimmistä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.
IAB36 (IAB24) Kulttuuri ja mediat
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan ranskalaisen kielialueen tai alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta. Vieraillaan mahdollisuuksien mukaan Ranskan kulttuurikeskuksessa, tai muussa Ranskaan liittyvässä kulttuuritapahtumassa.
IAB37 (IAB25) Opiskelu, työ ja tulevaisuus
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän liiketoimintakulttuurien sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun, työelämään, yrittäjyyteen sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. Tutustutaan Ranskan erityisiin toimialoihin sekä Suomessa toimiviin ranskalaisiin yrityksiin.
IAB38 (IAB26) Yhteinen maapallomme
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Keskustellaan maapallon tulevaisuudesta, kirjoitetaan luontoon ja ympäristöön liittyvistä aiheista, tutustutaan eri tieteenaloihin sekä tekniikkaan ja viestintään mahdollisimman monipuolisesti.
Venäjä B2-oppimäärä
Yleiset suositukset:
- Kurssit suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä
- Venäjän B2-oppimäärä suositellaan kirjoitettavan 2. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
VEB21 (VEB33) Elämän tärkeitä asioita
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Opitaan kulkemaan venäjäksi erilaisilla julkisilla kulkuneuvoilla ja liikeverbeillä. Kaupassa asiointia maantuntemuksellisine erikoisuuksineen ja puheharjoituksineen.
VEB22 (VEB34) Monenlaista elämää
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Puheen ja kuullun ymmärtämisen harjoittelua. Opitaan kertomaan ja kuvailemaan ihmisiä. Opitaan asioimaan ravintolassa ja kahvilassa sekä tutustutaan venäläiseen ruokakulttuuriin.
VEB23 (VEB35) Hyvinvointi ja huolenpito
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Oman mielipiteen ilmaisemisen harjoittelua. Opitaan kertomaan menneistä tapahtumista ja yhteiskunnallisista eroista ennen ja nyt. Sijamuotojen kertaus ja niiden monikkomuodot.
VEB24 (VEB36) Kulttuuri ja mediat
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan venäläisen kielialueen tai alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta. Vierailu Venäjän tiede- ja kulttuurikeskukseen tai muuhun Venäjään liittyvässä kulttuuritapahtumassa.
VEB25 (VEB37) Opiskelu, työ ja tulevaisuus
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän liiketoimintakulttuurien sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun, työelämään, yrittäjyyteen sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. Tutustutaan Venäjän erityisiin toimialoihin sekä Suomessa toimiviin venäläisiin yrityksiin.
VEB26 (VEB38) Yhteinen maapallomme
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Aihepiirit nousevat luonnosta, erilaisista asuinympäristöistä sekä kestävästä ja eettisestä elämäntavasta.
Venäjä B3-oppimäärä
Yleiset suositukset:
- Kurssit suositellaan suoritettavan numerojärjestyksessä
- Venäjän B3-oppimäärä suositellaan suoritettavan 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
VEB31 Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Opitaan lukemaan ja kirjoittamaan kyrillisiä kirjaimia. Harjoitellaan oikeaa ääntämistä ja intonaatiota. Aihepiireinä ovat perhe ja lähimmät ihmissuhteet. Katsotaan venäläinen elokuva.
VEB32 Matkalla maailmassa
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Puheen ja kuullun ymmärtämisen harjoittelua. Opetellaan erilaisista jokapäiväisistä tilanteista selviämistä. Tutustutaan perusrakenteisiin. Tehdään retki venäläiseen Helsinkiin.
VEB33 (VEB21) Elämän tärkeitä asioita
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Opitaan kulkemaan venäjäksi erilaisilla julkisilla kulkuneuvoilla ja liikeverbeillä. Kaupassa asiointia maantuntemuksellisine erikoisuuksineen ja puheharjoituksineen.
VEB34 (VEB22) Monenlaista elämää
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Puheen ja kuullun ymmärtämisen harjoittelua. Opitaan kertomaan ja kuvailemaan ihmisiä. Opitaan asioimaan ravintolassa ja kahvilassa sekä tutustutaan venäläiseen ruokakulttuuriin.
VEB35 (VEB23) Hyvinvointi ja huolenpito
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Oman mielipiteen ilmaisemisen harjoittelua. Opitaan kertomaan menneistä tapahtumista ja yhteiskunnallisista eroista ennen ja nyt. Sijamuotojen kertaus ja niiden monikkomuodot.
VEB36 (VEB24) Kulttuuri ja mediat
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan venäläisen kielialueen tai alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta. Vierailu Venäjän tiede- ja kulttuurikeskukseen tai muuhun Venäjään liittyvässä kulttuuritapahtumassa.
VEB37 (VEB25) Opiskelu, työ ja tulevaisuus
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän liiketoimintakulttuurien sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun, työelämään, yrittäjyyteen sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. Tutustutaan Venäjän erityisiin toimialoihin sekä Suomessa toimiviin venäläisiin yrityksiin.
VEB38 (VEB26) Yhteinen maapallomme
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Aihepiirit nousevat luonnosta, erilaisista asuinympäristöistä sekä kestävästä ja eettisestä elämäntavasta.
Pitkä matematiikka
Pakolliset kurssit suositellaan suoritettavan numerojärjestyksessä
Pitkä matematiikka suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLISET KURSSIT
MAY01 Luvut ja lukujonot
Suositusvuosi 1
Kurssin tavoite on valmistaa opiskelijaa valintaan pitkän ja lyhyen matematiikan välillä siten, että opiskelija myös ymmärtää valintansa seuraukset myös pidemmälle tulevaisuuteen. Kurssilla käsitellään prosenttilaskentaa, potenssien, juurten ja logaritmien laskusääntöjä, potenssi ja eksponenttifunktioita, lukujonoja sekä erilaisten yhtälöiden ratkaisemista.
MAA02 Polynomifunktiot ja -yhtälöt
Suositusvuosi 1
Kurssilla tarkastellaan polynomifunktioita, toisen asteen polynomiyhtälöitä ja niiden ratkaisujen lukumäärää, korkeamman asteen polynomiyhtälöitä sekä polynomiepäyhtälöitä. Tutkitaan binomikaavojen ja yhtälön juurten avulla polynomin jakamista tekijöihin. Kerrataan polynomien laskusääntöjä.
MAA03 Geometria
Suositusvuosi 1
Tutkitaan kuvioiden ja kappaleiden yhdenmuotoisuutta, sini- ja kosinilauseita, ympyrän, sen osien ja siihen liittyvien suorien geometriaa, kuvioihin ja kappaleisiin liittyvien pituuksien, kulmien, pinta-alojen ja tilavuuksien laskemista.
MAA04 Vektorit
Suositusvuosi 1
Kurssilla tarkastellaan vektoreita, niiden perusominaisuuksia ja laskusääntöjä sekä kaksi- ja kolmiulotteisen koordinaatiston pisteitä, etäisyyksiä ja kulmia vektoreiden avulla.
MAA05 Analyyttinen geometria
Suositusvuosi 1
Tutkitaan pistejoukon yhtälöitä mm. suoran, ympyrän ja paraabelin yhtälöitä sekä pisteen etäisyyttä suorasta. Ratkaistaan itseisarvoyhtälöitä, itseisarvoepäyhtälöitä ja yhtälöryhmiä.
MAA06 Derivaatta
Suositusvuosi 2
Tutkitaan mm. rationaaliyhtälöitä ja -epäyhtälöitä, funktion raja-arvoa, jatkuvuutta ja derivaattaa. Tarkastellaan yksinkertaisten polynomifunktioiden derivaattoja, funktioiden tulon ja osamäärän derivaattoja sekä niiden käyttöä funktion kulun tutkimisessa ja ääriarvojen määrittämisessä sekä funktion suurimman ja pienimmän arvon määrittämisessä sovellusongelmien yhteydessä.
MAA07 Trigonometriset funktiot
Suositusvuosi 2
Kurssilla tutkitaan trigonometristen funktioiden ominaisuuksia, yhtälöitä ja derivaattoja. Kurssi tarjoaa uusia näkökulmia jaksollisten ilmiöiden mallintamiseen.
MAA08 Juuri- ja logaritmifunktiot
Suositusvuosi 2
Kurssilla tutkitaan mm. juuri-, eksponentti-, logaritmifunktioiden ominaisuuksia ja niiden yhtälöiden ratkaisemista sekä derivaattoja. Lisäksi tutustutaan käänteisfunktioon ja yhdistetyn funktion derivoimiseen.
MAA09 Integraalilaskenta
Suositusvuosi 2
Kurssilla perehdytään integrointiin derivoinnin kautta. Integrointi ja derivointi ovat käänteisiä toimintoja. Lisäksi opitaan soveltamaan integrointia pinta-alojen ja tilavuuksien laskemiseen.
MAA10 Todennäköisyys ja tilastot
Suositusvuosi 2
Kurssilla tutkitaan erilaisia tilastollisia jakaumia (diskreetti ja jatkuva), niiden tunnuslukuja, klassista ja tilastollista todennäköisyyttä, kombinatoriikkaa, todennäköisyyksien laskusääntöjä, todennäköisyysjakaumia, odotusarvoa ja normaalijakaumaa
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
MAA11 Lukuteoria ja todistaminen
Suositusvuosi 2, 3; Arviointi numero
Lukuteorian osuudessa tutkitaan kokonaislukujen jaollisuusominaisuuksia ja johdetaan niistä mielenkiintoisia sovelluksia. Tutustutaan logiikan perusteisiin ja sovelletaan niitä erityisesti matemaattiseen todistamiseen.
MAA12 Algoritmit matematiikassa
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Ratkaistaan yhtälöitä sekä tutkitaan muutosnopeutta ja pinta-alaa numeerisia menetelmiä käyttäen. Tutkitaan polynomien jaollisuutta ja perehdytään algoritmiseen ajatteluun. Kurssilla käytetään ahkerasti graafisia laskimia.
MAA13 Differentiaali- ja integraalilaskennan jatkokurssi
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Tarkastellaan differentiaali- ja integraalilaskennan keskeisiä käsitteitä aiempaa tarkemmin ja syvällisemmin. Hankitaan hyvä derivointi- ja integrointitaito. Tutkitaan jatkuvia todennäköisyysjakaumia sekä lukujonoja ja sarjoja.
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
MAA14 Abikurssi
Suositusvuosi 3; Arviointi S-merkintä; Abikurssi
Kerrataan pakolliset kurssit. Syvennetään ja yhdistellään aiemmilla kursseilla opittuja taitoja ja harjoitellaan niitä monipuolisesti. Kurssilla pyritään saamaan mahdollisimman hyvät valmiudet pitkän matematiikan ylioppilaskokeeseen.
MAA15 Tilastot ja todennäköisyys II
Suositusvuosi 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla perehdytään tiedon luotettavuuteen ja tilastollisiin menetelmiin muun muassa talouden tutkimuksen näkökulmasta. Kurssi antaa akateemisille jatko-opinnoille hyvän pohjan ja auttaa esimerkiksi psykologian pääsykokeissa.
MAA18 Lineaarialgebra talouden näkökulmasta
Suositusvuosi 3; Arviointi S-merkintä
Keskeiset sisällöt
- vektoreiden kertaus ja syventäminen
- painotettu keskiarvo vektoreilla
- yhtälöryhmä
- matriisit: laskutoimitukset ja käänteismatriisi
Matematiikan kurssien vastaavuudet
Pitkän matematiikan kurssi | Vastaava lyhyen matematiikan kurssi |
MAY01 | MAY01 |
MAA02 | MAB02 |
MAA03 | MAB03 |
MAA06 | MAB07 |
MAA08 | MAB04 |
MAA10 | MAB05 |
Lyhyt matematiikka
Yleiset suositukset:
- Kurssit suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä
- Lyhyt matematiikka suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLISET KURSSIT
MAY01 Luvut ja lukujonot
Suositusvuosi 1
Kurssin tavoite on valmistaa opiskelijaa valintaan pitkän ja lyhyen matematiikan välillä siten, että opiskelija myös ymmärtää valintansa seuraukset myös pidemmälle tulevaisuuteen. Kurssilla käsitellään prosenttilaskentaa, potenssien, juurten ja logaritmien laskusääntöjä, potenssi ja eksponenttifunktioita, lukujonoja sekä erilaisten yhtälöiden ratkaisemista.
MAB02 Lausekkeet ja yhtälöt
Suositusvuosi 1
Kurssin tavoitteena on harjaannuttaa käyttämään matematiikkaa jokapäiväisten ongelmien ratkaisussa. Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat suureiden välinen verrannollisuus ja riippuvuus, ongelmien muotoileminen yhtälöiksi ja yhtälöpareiksi sekä niiden ratkaiseminen, ratkaisujen tulkinta ja arvioiminen sekä toisen asteen yhtälön ratkaiseminen.
MAB03 Geometria
Suositusvuosi 1
Kurssin tavoitteena on harjaantua tekemään päätelmiä kuvioiden ja kappaleiden geometrisista ominaisuuksista. Kurssin keskeiset sisällöt ovat kuvioiden yhdenmuotoisuus, suorakulmaisen kolmion trigonometria, Pythagoraan lause, pinta-alat ja tilavuudet sekä geometristen menetelmien käyttö koordinaatistossa.
MAB04 Matemaattisia malleja
Suositusvuosi 2
Keskeiset sisällöt
- lineaarisen ja eksponentiaalisen mallin soveltaminen
- potenssiyhtälön ratkaiseminen
- eksponenttiyhtälön ratkaiseminen logaritmin avulla
- lukujonot matemaattisina malleina
- mahdollisuuksien mukaan esimerkkejä yrityksen kasvuun liittyvistä laskuista
- kurssin sisältöjen käyttäminen taloudellisissa sovelluksissa
MAB05 Tilastot ja todennäköisyys
Suositusvuosi 2
Kurssin keskeisinä sisältöinä ovat jatkuvien ja epäjatkuvien tilastollisten jakaumien tunnuslukujen määrittäminen, normaalijakauma ja jakauman normittaminen, kombinatoriikkaa, todennäköisyyden käsite ja sen laskulakien sekä niitä havainnollistavien mallien käyttöä.
MAB06 Talousmatematiikka
Suositusvuosi 2
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään talouselämässä käytettyjä käsitteitä, saa matemaattisia valmiuksia oman taloutensa suunnitteluun, saa laskennallisen pohjan yrittäjyyden ja taloustiedon opiskeluun soveltaa tilastollisia menetelmiä aineistojen käsittelyyn.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
MAB07 Matemaattinen analyysi
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Keskeiset sisällöt
- graafisia ja numeerisia menetelmiä
- polynomifunktion derivaatta
- polynomifunktion merkin ja kulun tutkiminen
- polynomifunktion suurimman ja pienimmän arvon määrittäminen suljetulla välillä
- mahdollisuuksien mukaan yrityksen toimintaan liittyviä laskuesimerkkejä
MAB08 Tilastot ja todennäköisyys II
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Keskeiset sisällöt
normaalijakauma ja jakauman normittamisen käsitteet
- toistokoe
- binomijakauma
- luottamusvälin käsite
- tilastollisen tutkimuksen sekä menetelmien liittyminen liiketoimintaan ja sen kehittämiseen
KOULUKOHTAISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
MAB09 Abikurssi
Suositusvuosi 3; Arviointi S-merkintä; Abikurssi
Kerrataan pakolliset kurssit. Yhdistellään ja syvennetään opittuja taitoja ja harjaannutaan käyttämään niitä monipuolisesti. Tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman hyvät valmiudet lyhyen matematiikan ylioppilaskokeeseen.
Biologia
Yleiset suositukset:
- Pakolliset kurssit suositellaan suoritettaviksi numerojärjestyksessä
- Syventävä BI03 voidaan suorittaa pakollisen BI01-kurssin jälkeen
- BI04 voidaan suorittaa BI01 ja BI03 jälkeen
- BI05 suositellaan suoritettavaksi aiempien kurssien jälkeen
- BI06 voidaan suorittaa riippumatta muista kursseista, mutta pakollisten kurssien suorittamista suositellaan ennen kurssille osallistumista. BI07 ja BI08 kursseille osallistuttaessa tulee vähintään KE01 ja BI01 olla suoritettuina
- Biologia suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden syksyn tai kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLISET KURSSIT
BI01 Elämä ja evoluutio
Suositusvuosi 1
Elämä ja evoluutio ovat uuden opetussuunnitelman (LOPS 2016) mukainen ensimmäinen biologian kurssi.
Kurssi toimii johdatuksena biologiaan tieteenä ja avaa solu- ja evoluutiobiologian perusteita. Suunnitellaan ja toteutetaan pienimuotoisia tutkimuksia.
BI02 Ekologia ja ympäristö
Suositusvuosi 1, 2
Kurssilla perehdytään maapallon nykytilaan ja ihmisen osallisuuteen ympäristön muutoksissa sekä opitaan ekologian perusasioita ja -käsitteitä. Tutustutaan myös häiriöihin yksittäisten ekosysteemien ja koko biosfäärin toiminnassa. Samalla pohditaan niihin mahdollisia ratkaisukeinoja. Suunnitellaan ja toteutetaan pienimuotoisia tutkimuksia.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
BI03 Solu ja perinnöllisyys
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla syvennetään ymmärrystä solun rakenteesta ja toiminnasta. Kurssilla tarkastellaan solun toiminnan ohjaamista, solujen lisääntymistä ja periytymisen perusteita. Kurssin työtavoille on keskeistä kokeellisuus ja opiskelijan omat tutkimukset.
BI04 Ihmisen biologia
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla tutkitaan ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa. Keskeisiä tarkastelun kohteita ovat ihmisen elintoiminnot, lisääntyminen sekä perimän ja ympäristön merkitys ihmisen terveyteen. Kurssilla tarkastellaan ihmiselimistön kykyä sopeutua muutoksiin ja puolustautua ulkoisia uhkia vastaan. BI4-kurssista on hyötyä psykologian ja terveystiedon kirjoittajille.
BI05 Biologian sovellukset
Suositusvuosi 2; Arviointin numero
Kurssilla perehdytään biologian erilaisiin sovelluksiin lääketieteessä, teollisuudessa, elintarviketuotannossa ja luonnonvarojen kestävän kehityksen mukaisessa käytössä. Opimme ymmärtämään biologisen tutkimuksen merkityksen tulevaisuuden ongelmien ratkaisemisessa. Keskeisiä tarkastelun kohteita ovat geeniteknologian ja mikrobiologian sovellukset. Opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat biologian soveltamiseen liittyvän kokeen tai tutkimuksen.
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
BI06/TE04 Globaalit terveyskysymykset
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Tällä kurssilla syvennämme opiskelijoiden tietoja kansainvälisistä ajankohtaisista terveysongelmista. Kurssilla painotetaan ongelmalähtöistä ja ratkaisukeskeistä oppimista, ja tiimityötaitoja. Lisäksi työskentelyssä pyritään hyödyntämään sähköisiä alustoja. Kurssin aihepiireissä nostetaan esille käsiteltyjen ongelmien kytköksiä talouteen ja liiketoimintaan. Mahdollisuuksien mukaan kurssilla tehdään vierailuja tai kutsutaan vierailijoita alan tutkimuslaitoksista, järjestöistä ja yrityksistä.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
TE1 ja BI1 –kurssit on suoritettava ennen tätä jaksoa.
BI07/KE09 Biokemiaa
Suositusvuosi 2; Arviointi S-merkintä
Kurssilla tutustutaan laboratorioympäristössä tapahtuvaan työhön alan toimijoiden ja omien tutkimusprojektien kautta. Vuosittain määritellään tutkimuskohteet opiskelijoiden kiinnostuksen kohteet ja ajankohtaiset teemat huomioiden.
BI08 Kentälle
Suositusvuosi 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssi suoritetaan pääosin kenttäkurssina biologisella tutkimusasemalla tai muussa maastokohteessa. Tutkimusaiheen voi valita myös kemian tai maantieteen opintoja tukevaksi. Kurssi voidaan toteuttaa myös yhteistyöprojektina toisen lukion tai muun oppilaitoksen kanssa.
Maantiede
Yleiset suositukset:
- Pakollinen kurssi GE01 suositellaan suoritettavaksi 1. opiskeluvuotena
- Valtakunnalliset syventävät kurssit GE02-03 suoritetaan 1.-2. opintovuoden aikana vapaassa järjestyksessä
- Kurssien 1-3 järjestyksellä ei ole väliä
- Valtakunnallinen syventävä kurssi GE04 suoritetaan kurssien GE01-03 jälkeen
- Maantiede suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden syksyn tai kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLISET KURSSIT
GE01 Maailma muutoksessa
Suositusvuosi 1; Arviointi numerolla
Kurssi seuraa ajankohtaisia luonnon, ihmiskunnan ja ympäristön riskeihin liittyviä uutisia ja hahmottelee maailmanlaajuisia riskialueita erilaisten uhkien ja mahdollisuuksien kautta. Kurssi käsittelee myönteistä kehitystä sekä keinoja, joilla riskeihin voidaan varautua ja sopeutua. Tätä kurssia tarvitset jotta voisit ymmärtää ja tulkita kriittisesti uutisia globaalista maailmasta ja ympäröivästä yhteiskunnasta.
Kurssia ei voi tenttiä, mutta sen voi opiskella verkkokurssina (sovittava erikseen opettajan kanssa).
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
GE02 Sininen planeetta
Suositusvuosi 1, 2; Arviointi numerolla
Kurssi vie sinut luonnonmaantieteen maailmaan. Luonnonmaantiede tarkastelee luonnonjärjestelmiä sekä ihmisen ja luonnon välistä alueellista vuorovaikutusta. Tarvitset tätä kurssia, jotta ymmärrät luonnossa tapahtuvien prosessien syy- seuraussuhteita ja ympäristönmuutokseen liittyviä kysymyksiä.
Kurssi toteutetaan lähiopetuksena kerran lukuvuodessa, mutta sen voi myös tenttiä tai suorittaa verkkokurssina (sovittava erikseen opettajan kanssa).
GE03 Yhteinen maailma
Suositusvuosi 2; Arviointi numerolla
Kurssilla perehdytään ihmisen toimintaan maapallolla; väestöön, asutukseen, luonnonvaroihin, kaupunkeihin ja elinkeinoihin. Tämän kurssin sisältöä tarvitset, jos haluat vastukset seuraaviin kysymyksiin. Miten maapallon energiavaroja tulisi käyttää ympäristöä säästäen? Voidaanko kehittyvien maiden ja hyvinvointivaltioiden eroja kuroa? Missä ja miten ihmiset asuvat? Mitä on kestävä kehitys? Miten köyhyys voidaan lopettaa? Miten tieto, tavarat ja ihmiset kulkevat globaalisti? Kurssi syväluotaa ihmisen toimintaa rajallisella maapallolla.
Kurssi toteutetaan lähiopetuksena kerran lukuvuodessa, mutta sen voi myös tenttiä tai suorittaa verkkokurssina (sovittava erikseen opettajan kanssa).
GE04 Geomedia
Suositusvuosi 2; Arviointi numerolla
Kurssilla tehdään laaja tutkielma jostakin valitsemastasi valtiosta tai Suomen kunnasta. Paikkatietojärjestelmän, karttojen ja muun aineiston käyttöä harjoitellaan ja perehdytään sähköisessä YO-kokeessa käytettäviin ohjelmistoihin ja aineistoihin. Kurssin arviointi perustuu työprosessiin ja itse tutkielmaan. Kurssilla tehtävä tutkielma korvaa kurssikokeen. Tämä kurssi kannattaa suorittaa, jos haluat itse viedä lävitse tutkielman suunnittelusta toteutuksen kautta loppuraporttiin. Tällä kurssilla saat olla itsenäinen ja luova.
Kurssi suoritetaan monimuoto-opiskeluna siten, että jokaiselle opiskelijalle kertyy lähiopetusta sekä itsenäistä työskentelyä joko etänä tai koulussa. Toteutuksesta sovitaan erikseen opiskelijakohtaisesti.
Esitiedot: Ennen kurssin alkamista sinulla tulee olla suoritettuna kurssit GE01-03
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
GE05 Talousmaantiede
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Syvennetään vieraiden kulttuuripiirien tuntemusta kansainvälisen talouden ja matkailun näkökulmasta. Tutustutaan globalisaatioon sen laajassa merkityksessä. Tutustutaan matkailualaan opintokäynnillä Matkailumessuille. Laaditaan matkasuunnitelma ja tehdään sen tarkka budjetointi. Tällä kurssilla pohditaan, miten talouden globalisaatio ja talouden maantieteelliset lainalaisuudet toimivat muiden globalisaation tasojen kanssa rinnakkain. Mikäli haluat itse pohtia, keskustella, argumentoida ja luoda syy-seuraus –suhteita, tämä kurssi sopii sinulle kuin nenä päähän. Tervetuloa.
Esitiedot: Jotta pystyisit aktiivisesti osallistumaan keskusteluun, sinulla tulee olla ainakin kurssit GE01 ja GE03 suoritettuina.
GE06 Abikurssi
Suositusvuosi: suoritus sovitaan opettajan kanssa; Arviointi S-merkintä
Kerrataan ylioppilastutkinnon perusteena olevien kurssien keskeisiä kohtia. Perehdytään maantieteen ylioppilaskokeeseen ja harjoitellaan hyvän maantieteen vastauksen laadintaa. Syksystä 2016 maantieteen YO-koe on sähköisenä kokeena. Paperista koetta ei ole mahdollista suorittaa. Kurssi räätälöidään opiskelijan yksilöllisen tarpeen mukaisesti.
Kurssia ei merkitä lukujärjestykseen, vaan opiskelija sopii opettajan kanssa henkilökohtaisesti kurssin suorittamistavan, sisällön ja laajuuden. Kurssimerkinnän saa kun vaaditut työt on suoritettu.
Esitiedot: Ennen kurssin alkamista sinulla pitää olla suoritettuna ainakin kurssi GE1. Kurssin sisällöt on laadittu siten, että sen esitiedoiksi on kuitenkin suositeltavaa suorittaa kurssit GE01-04. Maantieteen YO-kokeissa ei pärjää pelkästään GE01 –kurssin tiedoilla.
Fysiikka
Yleiset suositukset:
- Fysiikan pakolliset ja valtakunnalliset syventävät kurssit suositellaan suoritettaviksi numerojärjestyksessä
- Kurssit FY010/KE08 ja FY011/KE10 järjestetään vuorovuosittain ja ne voi suorittaa minä vuonna tahansa
- Fysiikka suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLINEN KURSSI
FY01 Fysiikka luonnontieteenä
Suositusvuosi 1
Kurssilla tutustutaan ja jäsennetään käsityksiä aineen ja maailmankaikkeuden perusrakenteista ja ilmiöistä fysiikan käsitteiden ja periaatteiden avulla. Tavoitteena on ymmärtää, kuinka luonnontieteellinen tieto rakentuu kokeellisen toiminnan ja siihen kytkeytyvän matemaattisen mallintamisen kautta.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
FY02 Lämpö
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Syvennetään lämpöön ja energiaan liittyvien käsitteiden, ilmiöiden ja periaatteiden hallintaa sekä tutustutaan aineen termodynaamiseen tilaan liittyviin lainalaisuuksiin. Mekaaninen työ, teho sekä hyötysuhde ja energian säilyminen lämpöopissa.
FY03 Sähkö
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Opiskellaan sähköön liittyviä peruskäsitteitä ja -ilmiöitä mm. virtapiirimittauksin. Kondensaattori, diodi ja LED.
FY04 Voima ja liike
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Opiskellaan lisää liikkeeseen liittyviä ilmiöitä mm. mekaanisia vuorovaikutuksia liikkeen syynä, liikemäärän ja energian säilymistä. Newtonin lait.
FY05 Jaksollinen liike ja aallot
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Syvennetään mekaniikan osa-alueiden hallintaa. Perehdytään statiikan ja dynamiikan perusteisiin, esimerkkeinä harmoninen voima ja värähdysliike, aaltoliike sekä ääni aaltoliikeilmiönä, tasainen ympyräliike ja gravitaatio.
FY06 Sähkömagnetismi
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Tutustutaan magnetismiin ja sähkömagneettisiin ilmiöihin kuten sähkömagneettinen induktio, muuttuvat kentät, sähköenergian tuottaminen ja siirtäminen. Sähkömagneettinen säteily sekä valo sähkömagneettisena aaltoliikkeenä.
FY07 Aine ja säteily
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Tutustutaan kvantittumiseen, dualismiin, aineen rakenteeseen sekä aineen ja energian ekvivalenssiin. Käsitellään perusteita radioaktiivisuudesta ja ydinfysiikasta. Näkökulmia säteilyturvallisuudesta, fysiikan ja kosmologian kehityksestä.
KOULUKOHTAINEN SYVENTÄVÄ KURSSI
FY08 Abikurssi
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kerrataan fysiikan kurssien FY01-FY07 keskeisiä osa-alueita ja valmentaudutaan ylioppilaskirjoituksiin erityisesti laskuharjoittelulla. Kurssille osallistuminen edellyttää noin viiden fysiikan kurssin aiempia opintoja.
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
FY09/KE07 Tekniikan alan liiketoiminta
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla tutustutaan tieteen ja tekniikan alan kansainvälisiin yrityksiin, tutkimuslaitoksiin ja alan toimijoihin. Päästään tekemään opintokäyntejä, projektitöitä sekä saadaan valmiuksia yhdistää tiedettä, käytäntöä ja kaupallista näkökulmaa.
FY10/KE08 Teknologisesta innovaatiosta tuotteeksi
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla tutustutaan teknisen innovaation kehityskaareen keksinnöstä kaupalliseksi tuotteeksi monelta kannalta sekä pohditaan liiketoiminnan kansainvälisiä säädöksiä sekä ympäristönäkökulmaa. Päästään tekemään opintokäyntejä yrityksiin, teollisuuden pariin ja alan tutkimuslaitoksiin.
FY11/KE10 Projektikurssi
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla yhdistyy tutkimus, opiskelu sekä esimerkiksi opintomatka (mm. vierailu Cernissä) tai yhteistyöprojekti eri toimijoiden kanssa. Kurssi toteutetaan projektin mukaan erilaisia työtapoja vaihdellen.
FY12 Maailmankaikkeuden fysiikka
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Maailmankaikkeus haltuun, ymmärrä avaruus! Yleissivistävä katsaus tähtitieteeseen: tietoa maailmankaikkeudesta ennen ja nyt, teoriassa ja havainnoiden, koulussa ja koulun ulkopuolella. Tällä kurssilla ei harrasteta vaikeaa matematiikkaa, mutta kurssin jälkeen tunnistat ehkä muutamankin tähtitaivaan kohteen ja voit hurmata tiedoillasi
Kemia
Yleiset suositukset:
- Kemian pakolliset ja valtakunnalliset syventävät kurssit suositellaan suoritettaviksi numerojärjestyksessä
- Kurssit KE07/FY09 ja KE08/FY010 järjestetään vuorovuosittain ja ne voi suorittaa minä vuonna tahansa
- Kemia suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLINEN KURSSI
KE01 Kemiaa kaikkialla
Suositusvuosi 1, arviointi numero
Saat käsityksen kemian innovaatioiden hyödyntämisestä ja merkityksestä yhteiskunnan ja teknologian eri alueilla, myös liiketoiminnan näkökulmasta. Tutustut aineiden rakenteeseen ja ominaisuuksiin, myös kokeellisen työskentelyn ja tieto- ja viestintätekniikan avulla.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
KE02 Ihmisen elinympäristön kemiaa
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Kurssilla käsitellään orgaanisten yhdisteiden rakenteita ja ominaisuuksia, ainemäärää ja pitoisuutta, myös jokapäiväisen elämän, yhteiskunnan ja teknologian ilmiöissä. Työtapoina käytetään kokeellista työskentelyä, molekyylimallitusta sekä tieto- ja viestintätekniikkaa.
KE03 Reaktiot ja energia
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kemialliset reaktiot ja niihin liittyvät laskut tulevat tutuiksi. Opiskellaan runsaasti erilaisia epäorgaanisen ja orgaanisen kemian tyyppireaktioita. Tutustutaan reaktionopeuteen ja energianmuutoksiin.
KE04 Materiaalit ja teknologia
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Opitaan sähkökemian perusteet ja tutustutaan sähkökemian sovelluksiin, kuten paristoihin ja akkuihin. Opiskellaan lisää alkuaineista ja tutustutaan erilaisiin materiaaleihin, kuten polymeereihin.
KE05 Reaktiot ja tasapaino
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Kemiallisen tasapainon tarkastelua: tasapainon siirtämistä koskevat lainalaisuudet, happo-emäs-systeemit, neutraloitumisreaktiot, titraus, pH ja liukoisuustulo tulevat kurssilla tutuiksi.
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
KE06 Kemian kertauskurssi
Suositusvuosi: suoritus sovitaan opettajan kanssa
Kurssilla valmentaudutaan kemian sähköisiä ylioppilaskirjoituksia varten kertaamalla keskeisimpiä asioita. Opiskelija sopii kurssin suorittamisesta ja ajankohdasta opettajan kanssa erikseen. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä, jonka saaminen edellyttää opettajan määrittelemien tehtävien suorittamista.
KE07/FY09 Tekniikan alan liiketoiminta
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi: S-merkintä
Kurssilla tutustutaan tieteen ja tekniikan alan kansainvälisiin yrityksiin, tutkimuslaitoksiin ja alan toimijoihin. Pääset tekemään opintokäyntejä ja projektitöitä. Saat valmiuksia yhdistää tiede, käytäntö ja kaupallinen näkökulma. Kurssi soveltuu kaikille kansainvälisen liiketoiminnan lukion opiskelijoille, mutta suositeltava tiede- ja tekniikkapolulla opiskeleville. Kurssille ei ole esitietovaatimuksia.
KE08/FY010 Teknologisesta innovaatiosta tuotteeksi
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi: S-merkintä
Tutustut teknisen innovaation kehityskaareen keksinnöstä kaupalliseksi tuotteeksi, sekä pohdit liiketoiminnan kansainvälisiä säädöksiä ja ympäristönäkökulmaa. Pääset tekemään opintokäyntejä yrityksiin, teollisuuden pariin ja alan tutkimuslaitoksiin. Kurssilla voidaan tutustua teknisen innovaation kehityskaareen keksinnöstä kaupalliseksi tuotteeksi. Kurssi soveltuu kaikille kansainvälisen liiketoiminnan lukion opiskelijoille, mutta suositeltava tiede- ja tekniikkapolulla opiskeleville. Kurssille ei ole esitietovaatimuksia.
KE09/BI07 Biokemiaa
suositusvuosi 2; Arviointi: S-merkintä
Kurssilla pääset tutustumaan laborointien ja tutkimusprojektien kautta biologian ja kemian yhteisiin aihepiireihin. Alan toimijoihin ja /tai yrityksiin tutustut vierailun muodossa tai oman tutkimusprojektin kautta. Kurssille on esitietovaatimuksena kemian ja biologian peruskurssit ja suositusvuosi on toinen tai kolmas vuosi.
KE10 /FY11 Projektikurssi
Suositusvuosi 1,2,3 Arviointi S-merkintä
Kurssilla yhdistyy tutkimus, opiskelu sekä esimerkiksi opintomatka tai yhteistyöprojekti eri toimijoiden kanssa. Kurssi toteutetaan projektin mukaan erilaisia työtapoja vaihdellen.
Terveystieto
Yleiset suositukset:
- Pakollinen TE01-kurssi suositellaan suoritettavaksi ennen syventäviä kursseja
- Terveystieto suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden syksyn yo-kirjoituksissa
PAKOLLINEN KURSSI
TE01 Terveyden perusteet
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Kurssin aikana syvennetään perusopetuksen aikana opittua terveysosaamista ja ymmärrystä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Lisäksi opitaan tunnistamaan ja arvioimaan terveyden edellytysten toteutumista omassa elämässä, lähiyhteisöissä ja ympäristöissä sekä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Keskeistä on myös itsehoitovalmiuksien ja arjen terveysosaamisen kehittäminen, mielenterveyden suojaaminen sekä ajankohtaisten ja opiskelijoiden esille nostamien asioiden käsittely.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
TE02 Ihminen, ympäristö ja terveys
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla syvennetään pakollisen kurssin tavoitteita ja tarkastellaan terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta voimavarana ja perehdytään sosiaaliseen kestävyyteen osana kestävän tulevaisuuden tavoitteita. Keskeistä on myös tarkastella perimän ja ympäristöön liittyvien tekijöiden yhteyksiä ja vaikutuksia terveyteen ja toimintakykyyn. Tärkeitä aiheita kurssilla ovat mm. ihmissuhteet, seksuaalisuus, kriisistä selviäminen ja työhyvinvointi.
TE03 Terveyttä tutkimassa
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla luodaan kokonaiskuvaa terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn historiallisista kehityslinjoista ja tulevaisuuden haasteista. Kurssilla vahvistetaan opiskelijan valmiuksia hankkia ja arvioida terveyteen liittyvää tutkimus- ja arkitietoa ja soveltaa terveysosaamistaan aktiivisena kansalaisena. Kurssilla perehdytään terveyteen vaikuttavien tekijöiden kriittiseen arviointiin ja pohditaan tutkimuksen ja päätöksenteon mahdollisuuksia terveyden edistämisessä lähiyhteisöissä, yhteiskunnassa ja globaalisti.
KOULUKOHTAINEN SOVELTAVA KURSSI
TE04/BI06 Globaalit terveyskysymykset
Suositusvuosi 2; Arviointi S-merkintä
Tällä kurssilla syvennämme opiskelijoiden tietoja kansainvälisistä ajankohtaisista terveysongelmista. Kurssilla painotetaan ongelmalähtöistä ja ratkaisukeskeistä oppimista, ja tiimityötaitoja. Lisäksi työskentelyssä pyritään hyödyntämään sähköisiä alustoja. Kurssin aihepiireissä nostetaan esille käsiteltyjen ongelmien kytköksiä talouteen ja liiketoimintaan. Mahdollisuuksien mukaan kurssilla tehdään vierailuja tai kutsutaan vierailijoita alan tutkimuslaitoksista, järjestöistä ja yrityksistä.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
TE1 ja BI1 –kurssit on suoritettava ennen tätä jaksoa.
KOULUKOHTAINEN SYVENTÄVÄ KURSSI
TE05 Terveystiedon kertauskurssi
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kertauskurssilla valmistaudumme ylioppilaskirjoituksiin. Puolet kurssista suoritetaan itsenäisesti kesän aikana, ja heti syksyn alussa on preliminäärikoe, josta tulee päästä läpi. Kokeen lisäksi suoritusmerkintään vaaditaan kurssitehtävien suorittaminen ja tapaamisiin osallistuminen keväällä ja syksyllä. Kurssilla kertaamme vastaustekniikkaa ja harjoittelemme eri tehtävätyyppejä.
Evankelilais-luterilainen uskonto
Yleiset suositukset:
- Pakollisista 1. kurssi suositellaan suoritettavaksi ennen muita uskonnon kursseja
- Muut kurssit voi suorittaa vapaasti valittavassa järjestyksessä
- Kurssit UE07/HI07, UE09/ET08/PS07 ja UE10 järjestetään vuorovuosittain ja ne voi suorittaa minä vuonna tahansa
- Uskonto suositellaan kirjoitettavan 3. opiskeluvuoden syksyn tai kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLISET KURSSIT
UE01 Uskonto ilmiönä – kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin jäljillä
Suositusvuosi 1
Kurssin tavoitteena on ymmärtää ja jäsentää uskontoa ilmiönä nykytutkimuksen ja eletyn todellisuuden näkökulmista. Kurssilla opitaan tuntemaan Lähi-idän uskontojen kulttuuriperintöä ja sisäistä monimuotoisuutta. Kurssi tarjoaa valmiuksia uskontojen ja katsomusten väliseen vuoropuheluun.
UE02 Maailmanlaajuinen kristinusko
Suositusvuosi 2
Kurssilla perehdytään kristillisten kirkkojen ja yhteisöiden vaikutukseen eri puolilla maailmaa tänä päivänä. Kurssin tavoitteena on tutustua globaaliin ja monimuotoiseen, 2000-vuotiaaseen kristinuskoon, sen eri kirkkokuntiin ja suuntauksiin, sekä kristinuskon poliittiseen ja sosiaaliseen merkitykseen eri alueilla.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
UE03 Maailman uskontoja ja uskonnollisia liikkeitä
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi numero
Kurssilla tutustutaan Intiassa, Kiinassa ja Japanissa syntyneisiin uskonnollisiin perinteisiin sekä luonnonuskontoihin ja uusiin uskonnollisiin liikkeisiin. Kurssilla pohditaan uskontojen kulttuurivaikutuksia sekä suhdetta yhteiskuntaan ja politiikkaan eri puolilla maailmaa. Saat kurssilta valmiuksia toimia työelämässä ja kansainvälisissä toimintaympäristöissä.
UE04 Uskonto suomalaisessa yhteiskunnassa
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi numero
Kurssilla keskitytään uskontoihin ja uskonnollisiin yhteisöihin Suomessa sekä niiden merkitykseen kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Teemoina myös katsomusten välinen dialogi, uskontokritiikki ja uskonnoton tapakulttuuri Suomessa. Kurssilla lisäät ymmärrystäsi uskontoon liittyvän tiedon merkityksestä yhteiskunnan eri osa-alueilla sekä kehität valmiuksiasi osallistua keskusteluun eri maailmankatsomusten välillä.
UE05 Uskonnot tieteessä, taiteessa ja populaarikulttuurissa
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi numero
Kurssilla perehdytään ajankohtaiseen uskonnon tutkimukseen eri tieteenaloilla, uskonnon ja taiteen suhteeseen sekä uskonnolliseen symboliikkaan ja teemoihin taiteessa ja populaarikulttuurissa.
UE06 Uskonnot ja media tarjolla lukuvuonna 2018–2019
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi numero tai S-merkintä
Kurssin tavoitteena on tunnistaa, analysoida ja arvioida kriittisesti uskontoon mediassa liittyviä ajankohtaisia teemoja. Kurssilla opit ymmärtämään uskonnon ja medioiden välisiä suhteita, uskonnollista mediaa sekä median vaikutusta uskontoihin.
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
UE07/HI07 Kuningasten ja pyhimysten jalanjäljillä
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla tutustutaan Itämerenalueen historiaan keskiajalla. Kurssin yhteydessä tehdään päiväretki keskiaikaisiin kohteisiin. Kurssi järjestetään yhdessä uskonnon HI7-kurssin kanssa. Kokeen sijaan kirjallisia töitä. Kurssi vastaa vanhan opetussuunnitelman mukaista kurssia HI/UE 7.
UE08/ET07 Kulttuurienvälinen vuorovaikutus
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Tällä kurssilla kasvatat valmiuksia kulttuurienväliseen viestintään ja liiketoimintaan, opit arvioimaan kulttuurin merkitystä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja vahvistat kykyäsi toimia vaihtelevissa ympäristöissä. Kurssilla syvennämme ymmärrystä eletyn kulttuurin monimuotoisuudesta tavoitteenamme yhdenvertaisuutta edistävä kultturienvälinen dialogi.
UE09/ET08/PS07 Tunteet työelämässä
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla keskitytään tunteiden merkitykseen erityisesti työelämän ympäristöissä. Perehdymme muun muassa identiteetin, vuorovaikutuksen ja mielekkyyden kokemuksen rakentumiseen sekä näiden merkitykseen niin yksilön kuin työyhteisön kannalta. Samalla vahvistamme valmiuksia kehittää omaa toimintaamme ja esimerkiksi ratkaista erilaisia ristiriitatilanteita.
UE10 Minä? Jumala? tarjolla lukuvuonna 2018-2019
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla tutustutaan modernin Raamatun-tutkimuksen menetelmiin: ovatko Paavalin kirjeet todella Paavalin vai jonkun muun kirjoittamia? Kuinka luotettavia evankeliumien kuvaukset ovat? Toisena tutkimuskohteena ovat kristillisen opin perusteet. Mikä on Jumala ja mitä erilaisia todistuksia Jumalan olemassaololle on vuosituhansien aikana etsitty? Entä ihmisen suhde Jumalaan?
Ortodoksinen uskonto
Yleiset suositukset:
- Ortodoksisen uskonnon pakollisia kursseja tarjotaan vuosittain 1 kurssi/vuosi
PAKOLLISET KURSSIT
UO1 Uskonto ilmiönä
Otetaan yhteys opettajaan
Keskeiset sisällöt
- uskonto ilmiönä, uskonnon määrittely ja tutkiminen
- nykyajan uskonnollisuus, sekularisaatio, uskonnottomuus ja uskonnonvapaus
- Lähi-idän monoteististen uskontojen yhteiset juuret, kulttuuritausta ja yhteiset piirteet
- pyhien kirjojen asema, merkitys ja tulkinta juutalaisuudessa, kristinuskossa ja islamissa
- Lähi-idän uskontojen vaikutus kulttuuriin ja arkeen Euroopassa
- apostoli Paavalin lähetystyö Jerusalemista Eurooppaan
- ensimmäiset kristilliset synodit
- kristillisen kirkon jakaantuminen
- katolinen kirkko ja protestantismin synty
- Luther ja Pohjoismaat
- vapaat kristilliset suunnat
- uskonnottomuus
UO2 Ortodoksisuus maailmassa
Keskeiset sisällöt
- kristillisen kirkon laajeneminen
- patriarkaatit ja paikalliskirkot
- orientaaliset kirkot
- askeesin ja luostarilaitoksen synty ja niiden yhteiskunnallinen merkitys
- ortodoksinen oppi, etiikka ja antropologia synodien ja kirkon suurien opettajien kautta
- ihmisen elämänkaari ja ortodoksisuus
- ortodoksinen tapakulttuuri
- Itä-Euroopan ortodoksisuus ja uusortodoksinen maailma
- Suomen ortodoksinen kirkko ennen ja nyt
- ekumenia ja uskontojen välinen vuorovaikutus
VALTAKUNNALLINEN SYVENTÄVÄ KURSSI
UO3 Maailman uskontoja ja uskonnollisia liikkeitä
Otetaan yhteys opettajaan
Keskeiset sisällöt
- hindulaisuuden monimuotoisuus, maailmankuva ja elämäntapa sekä vaikutuksia Intian kulttuuriin, yhteiskuntaan ja politiikkaan
- Intian nykypäivän uskontotilanne
- jainalaisuuden ja sikhiläisyyden keskeiset piirteet
- buddhalaisuuden opetukset, elämäntapa, suuntaukset ja vaikutuksia Aasian kulttuureihin ja yhteiskuntiin
- Kiinan vanha kansanusko, kungfutselaisuus ja taolaisuus ja näiden vaikutuksia kiinalaiseen ajatteluun ja yhteiskuntaan
- Kiinan nykypäivän uskontotilanne
- shintolaisuus Japanin etnisenä uskontona sekä uskontojen vaikutuksia yhteiskuntaan ja politiikkaan Japanissa
- Aasian uskontojen vaikutus länsimaissa
- luonnonuskontojen ja vodoun keskeiset piirteet
- uusien uskonnollisten liikkeiden taustaa ja keskeisiä piirteitä
Elämänkatsomustieto
Yleiset suositukset:
- Pakollinen 1. kurssi (ET01) suositellaan suoritettavaksi ennen muita kursseja
- Muut kurssit opiskelija voi suorittaa haluamassaan järjestyksessä
- Elämänkatsomustieto suositellaan kirjoitettavaksi 3. opiskeluvuoden syksyn tai kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLISET KURSSIT
ET01 Maailmankatsomus ja kriittinen ajattelu
Suositusvuosi 1
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää ja osaa soveltaa maailmankatsomuksellisia käsitteitä ja hahmottaa niiden välisiä yhteyksiä sekä osaa eritellä erilaisten maailmankatsomusten piirteitä ja lähtökohtia. Keskeisiä sisältöjä ovat maailmankatsomuksen, maailmankuvan ja elämänkatsomuksen käsitteet sekä niiden keskinäinen suhde ja asema omassa elämänkatsomuksessa. Lisäksi tutustutaan erilaisiin maailmankatsomuksiin.
ET02 Ihminen, identiteetti ja hyvä elämä
Suositusvuosi 2
Keskeiset sisällöt
- luonnon- ja ihmistieteellisiä, sekulaareja ja uskonnollisia, filosofisia ja populaarikulttuuriin kuuluvia ihmiskäsityksiä ja -ihanteita
- ihmisen olemassaolon peruskysymyksiä: ihmissuhteet, sukupuolisuus ja seksuaalisuus; opiskelu ja työ, vanheneminen ja kuolema
- identiteetti, elämänvalinnat ja elämänhallinnan keinot: yksilön mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä, perimän ja ympäristön merkitys
- ihmisarvo, ihmisen arvokkuus ja ihmisoikeudet, ihmisoikeusasiakirjoja: YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeuksien julistus, Lapsen oikeuksien sopimus sekä Euroopan ihmisoikeussopimus
- erilaisia käsityksiä hyvästä elämästä sekä toisten ihmisten, eläinten ja ympäristön asemasta siinä
VALTAKUNNALLINEN SYVENTÄVÄ KURSSI
ET03 Yksilö ja yhteisö
Suositusvuosi 1, 2, 3
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija hahmottaa yhteisöllisyyden merkityksen ihmisyydelle ja omalle yksilölliselle identiteetilleen ja ymmärtää, että sosiaalisia ilmiöitä sekä yhteiskunnallisia rakenteita ja muutoksia voidaan tarkastella tieteellisesti ja että näillä on suuri merkitys yksilön elämänvalinnoille. Keskeisiä sisältöjä ovat ihminen sosiaalisena olentona, yksilöiden vuorovaikutus ja yhteisöllisyys, taloudellisen ja poliittisen vallan suhde, ihmisoikeudet, uskonnon- ja omantunnon vapaus, globaali oikeudenmukaisuus sekä yhteiskunnalliset utopiat ja dystopiat.
ET04 Kulttuurit katsomuksen muovaajina
Suositusvuosi 1, 2, 3
Keskeiset sisällöt
- kulttuurin käsite ja merkitys sekä sen erilaiset luokittelut ja käyttötavat, kulttuuri merkityksiin perustuvana inhimillisenä toimintana, erilaisia teorioita kulttuurien kehityksestä ja suhteesta toisiinsa
- kulttuuriperintö: tapakulttuurin monet muodot, kulttuurinen itseilmaisu, kulttuurin vaikutus yksilön maailmankuvaan ja elämänkatsomukseen, Unescon maailmanperintöohjelma
- suomalaisen kulttuurin ja identiteetin historiallinen rakentuminen, suomalaisuuden monimuotoisuus ja suomalaiset vähemmistökulttuurit
- kulttuurien ja sivilisaatioiden vuorovaikutus sekä monokulttuurisuuden mahdottomuus: monikulttuurisuus ja globaali kulttuuri sekä niiden erilaiset katsomukselliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset
- etnosentrisyyden ja rasismin sekä keskinäisen kunnioituksen ja yhdenvertaisuuden historiaa ja nykypäivää eri kulttuureissa
ET05 Katsomusten maailma
Suositusvuosi 1, 2, 3
Keskeiset sisällöt
- katsomuksen ja uskonnon sekä uskonnollisuuden ja uskonnottomuuden tutkiminen, määritteleminen ja selittäminen, käsityksiä uskontojen alkuperästä
- uskonnollisten ilmiöiden tulkinnassa käytettyjä käsitteitä, kuten myytti, pyhä, riitti, symboli ja teismi
- uskontokritiikki, ateismi, agnostismi ja sekulaarin humanismin maailmankatsomukselliset perusteet
- kristinuskon, islamin ja juutalaisuuden sekä joidenkin muiden uskontojen ja maailmankatsomuksellisten järjestelmien historiallinen ja maantieteellinen levinneisyys ja jakautuminen, pyhät kirjat, oppi, elämäntapa ja suhde yhteiskuntaan
- tämän päivän merkittävien maailmankatsomuksellisten järjestelmien, kuten sekulaarin humanismin ja suurten uskontojen, suhde yhteiskuntaan, tapakulttuuriin, moraaliin, politiikkaan ja tieteeseen; liberaali ja fundamentalistinen uskonnollisuus, sekularisaatio ja uskonnottomuus
ET06 Teknologia, maailmankatsomukset ja ihmiskunnan tulevaisuus
Suositusvuosi 1, 2, 3
Keskeiset sisällöt
- ihmislajin evoluutio ja kulttuurievoluutio: kielen rooli inhimillisten kulttuurien ja innovatiivisuuden synnyssä
- suurten filosofioiden ja maailmankatsomuksellisten järjestelmien ja uskontojen eettisten ja aatteellisten perustojen kehittyminen abstrakteiksi ja yleisinhimillisiksi
- ihmiskunnan suuret maailmankuvalliset, -katsomukselliset ja teknologiset murrokset sekä niiden vaikutukset ihmisten käsitykseen maailmasta ja itsestään: ihminen ympäristönsä ja itsensä muokkaajana
- Prometheus-myytistä tekno-utopioihin ja -dystopioihin, ihmisen suhde valistuksen ideaaleihin ja teknologiseen kehitykseen
- tulevaisuuden tutkimus, tekoäly, humanismi, transhumanismi ja niiden kritiikit tieteen uusimpien tulosten valossa
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
UE08/ET07 Kulttuurienvälinen vuorovaikutus
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Tällä kurssilla kasvatat valmiuksia kulttuurienväliseen viestintään ja liiketoimintaan, opit arvioimaan kulttuurin merkitystä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja vahvistat kykyäsi toimia vaihtelevissa ympäristöissä. Kurssilla syvennämme ymmärrystä eletyn kulttuurin monimuotoisuudesta tavoitteenamme yhdenvertaisuutta edistävä kultturienvälinen dialogi.
Filosofia
Yleiset suositukset:
- Pakollinen kurssi suositellaan suoritettavan ennen valinnaisia kursseja
- Kurssit voi muuten suorittaa haluamassaan järjestyksessä
- Filosofia suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden syksyn yo-kirjoituksissa
PAKOLLINEN KURSSI
FI01 Johdatus filosofiseen ajatteluun
Suositusvuosi 1
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija muodostaa perustellun käsityksen filosofian luonteesta ja menetelmistä tutustumalla filosofisiin ongelmiin ja niiden mahdollisiin ratkaisuihin. Opiskelija oppii arvioimaan väitteiden totuutta sekä harjaantuu esittämään ja vaatimaan erilaisille mielipiteille ja väitteille perusteluja. Keskeiset sisältöjä ovat filosofisten kysymysten ja filosofisen ajattelun luonne filosofian perinteessä ja ajankohtaisiin ongelmiin sovellettuna. Johdonmukaisen argumentaation ja pätevän päättelyn perusteet sekä tiedon ja argumentaation luonne.
FI02 Etiikka
Suositusvuosi 1, 2; Arviointi numero
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija perehtyy filosofisen etiikan keskeisiin käsitteisiin, kysymyksiin ja teorioihin sekä ympäristöfilosofian ja liike-elämän etiikan perusteisiin. Opiskelija osaa jäsentää oman elämänsä merkityksellisyyttä ja elämänvalintojaan filosofisen käsitteistön avulla sekä osaa perustella moraalin velvoittavuuden ja soveltaa moraaliin filosofisia käsite-erotteluja ja johdonmukaista argumentaatiota. Keskeiset sisältöjä ovat moraali, hyvän elämän filosofiset lähtökohdat, etiikka ja yksilön moraaliset ratkaisut: ihmissuhteet ja elämänvalinnat eläimiä ja ympäristöä koskevia eettisiä kysymyksiä sekä liike-elämän etiikka.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
FI03 Yhteiskuntafilosofia
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija perehtyy yhteiskuntafilosofian keskeisiin käsitteisiin ja suuntauksiin, oppii käyttämään keskeisiä filosofisia käsitteitä yhteiskunnallisen ja poliittisen toiminnan jäsentämiseen, oppii erittelemään oikeudenmukaisuutta, vallankäyttöä ja työnjakoa yksilöiden, yhteisöjen ja instituutioiden toiminnassa ja osaa soveltaa oppimaansa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Keskeisiä sisältöjä ovat yksilö- ja yhteisökeskeiset teoriat yhteiskunnasta, yhteiskuntasopimusteoriat, oikeudenmukaisuuden eri muodot, vallan käsite ja muodot. Lisäksi tutustutaan yhteiskuntafilosofian näkökulmasta talouteen ja hyvinvointiin, poliittisiin ihanteisiin ja niiden toteutumiseen.
FI04 Tieto, tiede ja todellisuus
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija hahmottaa filosofisia, eri tieteisiin ja arkielämään perustuvia käsityksiä todellisuuden rakenteesta. Keskeisiä sisältöjä ovat olemassaolon peruskysymykset, todellisuuden ilmeneminen ja hahmottaminen, totuus ja tiedon mahdollisuus sekä tieteellisen tutkimuksen luonne ja menetelmät.
Psykologia
Yleiset suositukset:
- Kurssit suositellaan suoritettavan numerojärjestyksessä
- Psykologia suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLINEN KURSSI
PS01 Psyykkinen toiminta ja oppiminen
Suositusvuosi 1; Arviointi numero
Kurssilla tutustutaan psykologiatieteeseen ja sen sovellutuksiin, psyykkisen toiminnan luonteeseen, psyykkisiin, biologisiin ja sosiaalisiin tekijöihin. Opiskelija perehtyy oppimisen perustietoihin ja sovelluksiin.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
PS02 Kehittyvä ihminen
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssi käsittelee ihmisen elämänkaaren ajan tapahtuvaa psyykkistä kehitystä. Pääpaino on psyykkisen kehityksen perustana olevien psykologisten, biologisten ja sosiaalisten tekijöiden ymmärtämisessä.
PS03 Tietoa käsittelevä ihminen
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla käydään lävitse kognitiivisia perusprosesseja kuten tarkkaavaisuutta, havaitsemista ja muistia. Lisäksi käsitellään kognitiivisten toimintojen häiriöitä ja aivovaurioita sekä niiden kuntoutusta.
PS04 Tunteet, psyykkinen hyvinvointi ja mielenterveys
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Tutustutaan motivaation ja emootioiden perusteorioihin sekä siihen, miten ne ovat yhteydessä yksilön hyvinvointiin. Käsitellään myös stressinhallintamenetelmiä sekä keinoja ilmaista tunteita.
PS05 Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Tarkastellaan persoonallisuuden selittämistä psykologian eri näkökulmista, ja yksilön toimintaa persoonallisuuden, tilannetekijöiden ja kulttuurin vuorovaikutuksen tuloksena.
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
PS07/UE09/ET08 Tunteet työelämässä
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla keskitytään tunteiden merkitykseen erityisesti työelämän ympäristöissä. Perehdymme muun muassa identiteetin, vuorovaikutuksen ja mielekkyyden kokemuksen rakentumiseen sekä näiden merkitykseen niin yksilön kuin työyhteisön kannalta. Samalla vahvistamme valmiuksia kehittää omaa toimintaamme ja esimerkiksi ratkaista erilaisia ristiriitatilanteita.
Historia
Yleiset suositukset:
- Historian kurssit voi suorittaa haluamassaan järjestyksessä
- Kurssit HI07/UE07, HI08, HI09 ja HI10 järjestetään vuorovuosittain ja ne voi suorittaa minä vuonna tahansa
- Historia suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden syksyn tai kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLISET KURSSIT
HI01 Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa
Suositusvuosi 1
Kurssin aikana tutustutaan maailmanhistorian pitkiin linjoihin esihistoriasta 1900-luvulle kiinnittäen huomiota erityisesti talouden, ihmisen ja ympäristön suhteen sekä yhteiskuntamuotojen muutoksiin.
HI02 Kansainväliset suhteet
Suositusvuosi 1, 2
Kurssilla käsitellään 1900-luvun poliittisen historian päälinjat.
HI03 Itsenäisen Suomen historia
Suositusvuosi 2
Kurssilla käsitellään Suomen historian merkittävimpiä tapahtumia Venäjän vallan alusta 1800-luvulta 1900-luvun lopulle.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
HI04 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys
Suoritusvuosi 2; arviointi numero
Kurssilla tutustutaan Euroopan yhteiseen kulttuuriperintöön antiikista alkaen. Mistä löytyvät teatterin juuret, kuinka elivät antiikin jumalat? Mitä tarkoitetaan renessanssi-ihmisellä ja kuinka kirkon ote tieteistä välitellen kirposi.
HI05 Ruotsin itämaasta Suomeksi
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla tutustutaan Suomen varhaisimpaan historiaan: kivikauden metsästäjiin, keskiajan linnojen rakentajiin, oliko suurvallan osana oleminen 1600-luvulla suomalaisten kannalta hyvä asia, miksi Anckarström ampui Kustaa III:n ja miksi Venäjän onnistui valloittaa Suomi vuonna 1808 varsin helposti.
HI06 Maailman kulttuurit kohtaavat
Suositusvuosi 2, 3; Arviointi numero tai S-merkintä
Kurssilla tutustutaan laajahko itsenäinen työ tehden Euroopan ulkopuolisiin kulttuureihin: Amerikan, Afrikan, Aasian ja Australian historiaan.
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
HI07/UE07 Kuningasten ja pyhimysten jalanjäljillä
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla tutustutaan Itämerenalueen historiaan keskiajalla. Kurssin yhteydessä tehdään päiväretki keskiaikaisiin kohteisiin. Kurssi järjestetään yhdessä uskonnon HI7-kurssin kanssa. Kokeen sijaan kirjallisia töitä. Kurssi vastaa vanhan opetussuunnitelman mukaista kurssia HI/UE 7.
HI08 Olipa kerran
Suositusvuosi 1, 2, 3
Kurssilla perehdytään antiikin kreikkalaiseen ja roomalaiseen kulttuuriin ja niiden jälkivaikutukseen eurooppalaisessa yleissivistyksessä. Kurssilla tutustutaan tärkeimpiin antiikin mytologisiin ja historiallisiin kertomuksiin. Antiikin kulttuuri ymmärretään sen laajassa merkityksessä: tärkeimpien kirjailijoiden tuotanto, arkielämä ja vapaa-ajan viettotavat.
HI09 2000-luvun historia
Suositusvuosi 1, 2, 3
Tutustutaan kylmän sodan jälkeisen suurvaltapolitiikan tärkeimpiin tapahtumiin ja kehityslinjoihin. Opiskelija johdatetaan tärkeimpien kansainvälisen politiikan tutkimuksen teorioihin sekä kansainvälisen politiikan käytänteihin. Kurssilla käsitellään kylmän sodan jälkeisen suurvaltapolitiikan tärkeimmät tapahtumat sekä uudet toimijat kansainvälisessä politiikassa.
HI10 Arjen historia
Suositusvuosi 1, 2, 3
Kurssin aikana tutustutaan suomalaisen arjen muuttumiseen 1800-1900-luvuilla. Lähestymistapa on monitieteellinen: kulttuuri-, sosiaali-,taidehistoriallinen, sosiologinen ja kansatieteellinen. Kurssilla tarkastellaan myös kansainvälisten kulttuurivaikutteiden (esimerkiksi elokuva ja musiikki) välittyminen Suomeen. Oppimateriaaleina käytetään vanhoja lehtiä, elokuvia ja Yleisradion elävää arkistoa. Kurssilla tehdään myös tutustumiskäyntejä.
HI11 Abikurssi
Suositusvuosi 3
Kertauskurssilla valmistaudutaan sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin. Vähintään puolet kurssista suoritetaan itsenäisesti ja itsenäinen osuus päättyy preliminäärikokeeseen, joka opiskelijan on läpäistävä. Kurssilla kertaamme historialle ominaista vastaustekniikkaa ja käymme läpi erilaisia tehtävätyyppejä. Sisältöjen kertauksessa pyritään ottamaan huomioon opiskelijoiden yksilöllisiä toiveita. Kurssin suorittamiseen varataan aikaa siten, että kotona kirjoitettavia tehtäviä ja harjoituksia on mahdollista suorittaa muun opiskelun ohella pitkäjänteisesti.
Yhteiskuntaoppi
Yleiset suositukset:
- Pakollinen kurssi suositellaan suoritettavan ennen valinnaisia kursseja
- Kurssit voi muuten suorittaa haluamassaan järjestyksessä
- Yhteiskuntaoppi suositellaan kirjoitettavan 3. vuoden kevään yo-kirjoituksissa
PAKOLLISET KURSSIT
YH01 Suomalainen yhteiskunta
Suositusvuosi 1
Kurssi perehdyttää Suomen valtiollisiin ja yhteiskunnallisiin järjestelmiin mm. Valtio-opin ja sosiologian käsitteistöä ja teorioita hyödyntäen. Kurssilla tarkastellaan yksilön vaikutusmahdollisuuksia paikallisesti ja valtiollisella tasolla oman koulun oppilaskunnasta eduskunnan käytäville. Keskeisiä näkökulmia ovat mm. demokratia, yhteiskunnan perusrakenteiden kehitys, valta ja vaikuttaminen aktiivista ja osallistuvaa kansalaisuutta korostaen.
YH02 Taloustieto
Suositusvuosi 1, 2
Kurssi johdattaa ymmärtämään talouden toimintaperiaatteita ja pohjautuu taloustieteisiin, erityisesti kansantaloustieteeseen. Opiskelija perehtyy mikro- ja makrotalouden ajankohtaisiin kysymyksiin kuluttajan, yritysten ja valtioiden näkökulmasta. Talouden globalisaation ilmenemismuodot ja vaikutukset sekä yleisesti että Suomen osalta ovat osa kurssin teemoja.
YH03 Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma
Suositusvuosi 2
Kurssilla tutustutaan kansainväliseen politiikkaan, talouteen ja globalisaatioon. Kurssilla perehdytään kansalaisen ja Suomen kannalta tärkeisiin kansainvälisiin toimijoihin Euroopassa ja maailmalla. Euroopan unioni ja eurooppalainen integraatio muodostavat tärkeän osan kurssin sisällöstä pohjoismaisen yhteistyön ohella. Perehdymme EU-kansalaisen oikeuksiin ja Euroopan unionin rakenteisiin. Euroopan unionin ja pohjoismaisen yhteistyön ohella tutkimme globaalia politiikkaa ja taloutta maailmanlaajuisesti, jolloin teemoina ovat myös Euroopan ulkopuoliset alueet ja toimijat sekä globalisaatio ilmiönä. Turvallisuuspolitiikka kuuluu myös kurssin aihealueisiin.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
YH04 Kansalaisen lakitieto
Suositusvuosi 3; Arviointi numero
Miten avioliitto solmitaan ja mitä se merkitsee? Miten omaisuus jaetaan ihmisen kuoltua? Keneltä voidaan periä velkaa tai vahingonkorvausta? Miten vuokraat tai ostat asunnon? Mitä olisi syytä muistaa kesämökkikauppaa tehtäessä? Mitä oikeuksia kuluttajalla on? Mikä on rikos ja miten siitä rangaistaan Suomessa? Mitä oikeuden istunnossa tapahtuu? Tuhti lukiolaisen tietopaketti meidän kaikkien elämää koskettavista oikeuksista ja velvollisuuksista, jonka jokaisen lukiolaisen olisi hyvä osata.
KOULUKOHTAINEN SOVELTAVA KURSSI
YH05 Sosiologia
Suositusvuosi 2; Arviointi numero tai S-merkintä
Kurssilla tutustutaan sosiologiaan tieteenä ja sosiologiseen tutkimuksentekoon. Miten voidaan tutkia ihmisen käyttäytymistä ryhmässä. Perehdytään tärkeimpiin käsitteisiin mm. normit, roolit ja sanktiot.
KOULUKOHTAINEN SYVENTÄVÄ KURSSI
YH06 Abikurssi
Suositusvuosi 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla kerrataan yhteiskuntaopin YH01-YH04 keskeiset sisällöt ja valmistaudutaan yhteiskuntaopin ylioppilaskirjoituksiin. Kurssisuorituksen edellytyksenä on osallistuminen tapaamisiin toisen opiskeluvuoden 5.jaksossa ja abivuoden 1.jaksossa (kurssi on siis hajautettu), annettujen tehtävien palauttaminen sekä osallistuminen preliin elokuussa.
Liikunta
Yleiset suositukset:
- Liikunnan pakolliset kurssit on jaettava kahdelle vuodelle
- Liikunnan lukiodiplomin suorittamiseen vaaditaan vähintään viisi lukion liikuntakurssia
PAKOLLISET KURSSIT
LI01 Energiaa liikunnasta
Suositusvuosi 1
Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää fyysisen aktiivisuuden ja toimintakyvyn terveyden ja hyvinvoinnin perusedellytyksenä. Opiskelija harjaantuu liikuntataidoissaan ja kehollisessa ilmaisussaan sekä saa tietoja ja kokemuksia fyysisten ominaisuuksien harjoittamisesta monipuolisesti. Opiskelija saa kokemuksia yhdessä liikkumisesta reilun pelin hengessä. Opiskelijan koettu liikunnallinen pätevyys vahvistuu uuden oppimisen, liikunnan tuoman ilon ja virkistyksen myötä. Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat liikunnallisten perustaitojen soveltaminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen eri liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa opiskeluympäristön mahdollisuuksia monipuolisesti käyttäen.
LI02 Aktiivinen elämäntapa
Suositusvuosi 2
Tavoitteena on opettaa ja kannustaa opiskelijaa liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen sekä riittävän päivittäisen fyysisen aktiivisuuden saavuttamiseen. Opiskelijaa ohjataan ymmärtämään, että liikuntaharrastusten lisäksi toimintakykyä, terveyttä ja hyvinvointia tukeva fyysinen aktiivisuus muodostuu arjen valinnoista ja pitkäkestoisen istumisen välttämisestä. Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat fyysisten ominaisuuksien arviointi, hengitys-ja verenkiertoelimistöä kuormittava liikunta, lihaskuntoharjoittelu ja kehonhuolto. Opiskelijat ohjataan havainnoimaan arkisia toimintatapojaan ja valintojaan fyysisen aktiivisuuden ja terveyden näkökulmista. Opiskelijat saavat ohjausta ja palautetta liikunnallisen elämäntavan ja fyysisesti aktiivisen arjen toteuttamiseen.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
LI03 Terveyttä liikkuen
Suositusvuosi 2, 3; Arviointi numero
Kurssilla syvennetään erityisesti fyysiseen toimintakykyyn liittyviä taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on oman säännöllisen liikunnan edistäminen sekä fyysisten ominaisuuksien seuraaminen ja kehittäminen. Opettaja ohjaa liikuntaohjelman suunnittelua ja toteutusta. Liikuntasuunnitelmaa toteutetaan mahdollisuuksien mukaan liikuntateknologiaa hyväksi käyttäen
LI04 Vanhojen tanssit (Yhdessä liikkuen)
Suositusvuosi 2: Arviointi numero
Kurssin sisältönä on vanhojenpäivän tanssit. Kurssilla syvennetään erityisesti sosiaalisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on edistää opiskelijoiden sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Työtavoissa painottuu opiskelijaryhmän aktiivinen osallisuus, toiminnallisuus ja yhteistoiminta
LI05 Hyvinvointia liikkuen
Suositusvuosi 2; Arviointi numero
Kurssilla syvennetään erityisesti psyykkisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja elämyksellisten liikuntakokemusten kautta. Monipuoliset liikuntatehtävät mahdollistavat osallisuuden, liikunnallisen pätevyyden ja kehollisen ilmaisun kokemuksia.
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
LI06 Kuntosalikurssi
Suositusvuosi 2, 3
Kurssin tavoitteena on tukea ja edistää säännöllisen liikunnan harrastamista sekä yhdessä tekeminen. Tavoitteena on kehittää ja ylläpitää omaa kuntotasoaan sekä saada valmiuksia omaehtoiseen liikuntaharrastamiseen. Kurssilla tutustutaan
kuntosalitoimintaan ja erilaisiin liikuntamahdollisuuksiin kuntosalilla. Kurssilla laaditaan yhdessä opiskelijoiden kanssa ohjelma, jota kokeillaan ja noudatetaan kurssin ajan. Lisäksi kurssiin kuuluu muutama uintikerta koulun altaalla. Kurssista aiheutuu mahdollisesti kustannuksia.
LI07 Talviliikuntakurssi
Suositusvuosi 3
Kurssin tavoitteena on lisätä opiskelijoiden taitoja talviliikunnassa, edistää terveellistä ja aktiivista elämäntapaa sekä vahvistaa psyykkistä vireystilaa ja jaksamista koulutyössä unohtamatta yhteishengen vahvistamista. Kurssin sisältönä on murtomaahiihto ja laskettelu eri muodoissaan. Kurssista aiheutuu kustannuksia.
LI08-LI10 Liikunnan itsenäiset kurssit
Suositusvuosi: Enintään yksi näistä per lukuvuosi
Liikunnassa voi suorittaa yhden itsenäisen kurssin lukuvuotta kohden. Jos olet liikunnallisesti aktiivinen ja ahkera, voit sopia liikunnan opettajan kanssa kurssin suorittamisesta.
LILD04 Liikunnan lukiodiplomi
Suositusvuosi 3; Arviointi 1-5
Lauttasaaren yhteiskoulussa voi suorittaa liikunnan lukiodiplomin. Liikuntadiplomin suorittaminen on osoitus opiskelijan erityisosaamisesta ja liikunnallisista kyvyistä. Lukiodiplomi koostuu seuraavista osa-alueista: liikuntakykyisyys, liikuntatiedot, erityisosaaminen, portfolio, harrastuneisuus ja yhteistyötaidot. Liikuntakykyisyystestit mittaavat mm. yleiskestävyyttä, liikehallintaa ja lihaskuntoa. Liikuntatiedon osuuden opiskelija suorittaa laatimalla tutkielman, jostain liikuntakulttuuriin liittyvästä aiheesta. Erityisosaamista arvioidaan opiskelijan valitsemassa lajissa suoritusnäytteen avulla. Portfolio koostuu mm. opiskelijan oman urheiluharrastuksen kuvauksesta, tavoitteen asettelusta ja itsearvioinnista. Harrastuneisuuden ja yhteistyötaitojen arvioinnin kohteena on mm. opiskelijan aktiivinen harrastustoiminta ja tuntityöskentelyssä esiin tulleet yhteistyötaidot. Diplomin suorittamiseen vaaditaan vähintään viisi lukion liikuntakurssia.
Kuvataide
Yleiset suositukset:
- KU01 suositellaan käytäväksi ennen muita kursseja. Muiden kurssien suorittamisvuodella tai -järjestyksellä ei ole merkitystä
- Kuvataiteen lukiodiplomiin vaaditaan vähintään neljä suoritettua kuvataiteen kurssia
PAKOLLISET KURSSIT
KU01 Kuvat ja kulttuurit
Suositusvuosi 1
Kurssilla tehdään kuvia eri tekniikoin. Tutkitaan visuaalisen kulttuurin merkitystä omassa elämässä ja yhteiskunnassa sekä sovelletaan havaintoja omassa kuvanteossa. Tutustut kuvataiteen käsitteistöön. Taidetta tarkastellaan myös kaupallisesta näkökulmasta. Kurssin sisältyy näyttelykäynti.
KU02 Muotoillut ja rakennetut ympäristöt
Suositusvuosi 2
Kurssilla tutustutaan muotoilun ja arkkitehtuurin perusteisiin sekä käyttötaiteen merkitykseen ihmisen elämässä. Tehtävät rohkaisevat kolmiulotteiseen ilmaisuun eli rakenteluun sekä materiaalikokeiluihin. Käyttötaidetta tarkastellaan myös kaupallisesta näkökulmasta. Kurssiin sisältyy vierailu.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT KURSSIT
KU03 Osallisena mediassa
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi numero
Kurssi tarjoaa perusteet digitaaliselle kuvantekemiselle. Opiskelija voi valita oman keskittymiskohteensa tutustumistehtävien jälkeen. Kurssilla opitaan kohderyhmäajattelua mediasisältöjen tuottamisessa sekä tarkastelemaan mediaa markkinoinnin näkökulmasta. Kurssiin sisältyy vierailu.
KU04 Taiteen monet maailmat
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi numero
Kurssi syventää käsitystä taiteesta ajallisenakin jatkumona esihistoriasta tähän päivään ja harjoittaa myös taiteellisen portfolion tekemisessä. Kurssi on pakollinen kuvataiteen lukiodiplomin pohjakurssi.
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
KU05 Projektikurssi
Suositusvuosi 2, 3; Arviointi numero tai S-merkintä
Kurssi harjoittaa projektityöskentelyn taitoja. Valitset toteutettavaksi itseäsi kiinnostavan kuvallisen projektin, joka voi olla digitaalinen tai konkreettinen, esimerkiksi mainoskampanja, Wanhojen tanssien koristelu tai muu käytännön tarpeesta nouseva visuaalinen tai audiovisuaalinen toteutus. Projektista tehdään portfolio.
KU06 Kuvailmaisu
Suositusvuosi 2, 3; Arviointi numero numero tai S-merkintä
Kurssin aikana harjoitat itseäsi kiinnostavaa kuvantekemisen taitoa. Kurssilla saat valmiuksia taidealan jatko-opintoihin. Kurssiin sisältyy näyttelykäynti. Valitessasi kurssin uudelleen, voit suorittaa sen aikana kuvataiteen lukiodiplomikurssin (KUDL2).
KULD02 Kuvataiteen lukiodiplomi
Suositusvuosi 3; Arviointi numero tai S-merkintä
Kurssilla suoritat kuvataiteen lukiodiplomin. Opetushallitus julkaisee tehtävät vuosittain. Ennen kurssia tulee olla käytynä 4 kuvataiteen kurssia, joista pakollinen on KU4. Kuvataiteen lukiodiplomi koostuu opiskelijan itsenäisestä taiteellisesta työstä ja portfoliosta.
Musiikki
Yleiset suositukset:
- MU01 suositellaan suoritettavaksi ennen muita musiikin kursseja. Muiden kurssien suorittamisvuodella tai – järjestyksellä ei ole merkitystä
- Musiikin lukiodiplomiin vaaditaan vähintään neljä suoritettua musiikin kurssia
PAKOLLISET KURSSIT
MU01 Musiikki ja minä
Suositusvuosi 1
Tutustutaan omaan musikaalisuuteen ja musiikin perusasioihin toimien eri tavoin musiikin parissa. Opiskelu on hyvin käytännönläheistä: opiskelija kehittää ilmaisuaan laulaen, soittaen, kuunnellen ja ryhmässä musiikillisia ideoita keksien. Kurssiin kuuluu konserttikäynti
MU02 Moniääninen Suomi
Suositusvuosi 2
Tarkastellaan erityisesti suomalaista musiikkikulttuuria. Kehitetään omaa ilmaisua edelleen musisoiden, kuunnellen ja keskustellen. Kurssiin kuuluu konserttikäynti. Kurssi on vaihtoehtoinen KU2-kurssin kanssa.
VALTAKUNNALLISET SYVENTÄVÄT
MU03 Ovet auki musiikille
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi numero
Perehdytään erilaisiin musiikkikulttuureihin ympäri maailmaa laulaen, soittaen, kuunnellen ja keskustellen. Kurssiin kuuluu konserttikäynti.
MU04 Musiikki viestii ja vaikuttaa
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi numero
Tarkastellaan musiikin käyttöä, vaikutusmahdollisuuksia ja tekemisen keinoja eri taidemuodoissa, mediassa ja liike- elämässä. Tutustutaan musiikkiteollisuuteen ja sen eri tahoihin sekä tekijänoikeuksiin. Tutkitaan ääniteteollisuutta ja musiikkialan kaupallisia markkinoita sekä analysoidaan musiikin osuutta esim. internetissä, mainonnassa, joukkoviestimissä, elokuvassa ja musiikkivideossa. Soveltuu musiikki- ja mediadiplomin pohjakurssiksi.
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
MU05 Musiikin projektikurssi / MULD06 Musiikin lukiodiplomi
Suositusvuosi 2, 3
Kurssilla opiskelija osallistuu vaihtoehtoisesti
- vuosittaisen taideprojektin ryhmälähtöiseen suunnitteluun ja toteutukseen. Opiskelija harjoittelee musisointia, improvisaatiota, säveltämistä, draaman työtapoja ja musiikillista sekä tarinallista kerrontaa. Kurssilla tehdään yhteistyötä muiden taideaineiden kurssien sekä yläkoulun Stagelle!-kurssien kanssa. Kurssilla harjoitellaan myös kulttuuritapahtumaan liittyvää organisointia, markkinointia ja tuottamista. Kurssi painottaa ilmiöpohjaista oppimista sekä itsereflektion merkitystä oppimisessa.
tai
- oman taiteellisen kokonaisuuden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Kokonaisuus voi olla yhteistyötä sisältävä musiikillinen projekti tai itsenäisesti toteutettava kokonaisuus. Projekti voi olla yksi laajempi kokonaisuus, esim. konsertti, äänite tai esitys. Kokonaisuus voi koostua myös useammasta pienimuotoisemmasta osa-alueesta.
tai
- musiikin lukiodiplomin suorittamiseen valtakunnallisin ohjein ja kriteerein. Kurssi on jatko-opintoja edistävä kokonaisuus.
MU06 Muusikon polku
Suositusvuosi 2, 3
Harjoitellaan oman instrumentin tai laulutekniikan perusteita sekä omaa musiikillista ilmaisua yhdessä ja erikseen. Musiikillinen ohjelmisto voi koostua monenlaisesta musisoinnista tai eri genreistä, tai opiskelija voi syventyä omiin kiinnostuksen kohteisiinsa. Opiskelija harjoittelee kurssilla myös omien sävellysten, sanoitusten tai sovitusten tekemistä. Musisoinnin ja säveltämisen lisäksi kurssilla tutustutaan läpileikkaavasti muusikon polkuun: musiikin julkaisemisen periaatteisiin, vaihtoehtoisiin tapoihin saada omaa artistiutta esille, musiikilliseen yrittäjyyteen, ääniteteollisuuteen sekä tekijänoikeuksiin. Kurssilla tutkitaan myös musiikin kuluttamisen mahdollisuuksia, sekä harjoitellaan musiikista keskustelemista ja sen arvioimista taiteenlajina. Kurssin tavoitteena on tuottaa oma pienimuotoinen taiteellinen kokonaisuus, esim. tapahtuma, esitys tai äänite.
MULD06 Musiikin lukiodiplomi
Suositusvuosi 3
Opiskelija antaa lukioaikanaan näytön musiikillisesta erityisosaamisestaan ja erityisestä harrastuneisuudestaan musiikissa. Opiskelija osoittaa musiikillista osaamistaan ja harrastuneisuuttaan valmistamalla musiikin taidollista ja tiedollista hallintaa osoittavan projektin tai kokoamalla näytesalkun lukioaikaisista musiikkiopinnoistaan ja – toiminnastaan. Musiikin lukiodiplomin voi toteuttaa joko yksin tai ryhmän jäsenenä. Kurssin keskeiset sisällöt perustuvat musiikin lukiodiplomin erilaisiin toteutustapoihin ja osa-alueisiin. Musiikin lukiodiplomi muodostuu neljästä osasta, jotka ovat opiskelijan musiikillinen omaelämäkerta, musiikkiprojekti tai musiikillinen näytesalkku, yhteenveto ja arvioitsijoiden lausunto. Kurssille osallistumisen edellytyksenä on neljä suoritettua lukion musiikin kurssia.
Opinto-ohjaus
Yleiset suositukset:
- Opiskelijan tulee osallistua opinto-ohjaajan pitämille opinto-ohjauksen tunneille sekä ryhmänohjaajan pitämille ryhmänohjaustunneille koko lukion ajan
- Ryhmänohjaustuokiot ovat pakollisia ja ne luetaan osaksi opinto-ohjauskurssia
PAKOLLISET KURSSIT
OP01 Minä opiskelijana
Suositusvuosi 1; Arviointi S-merkintä
Kurssin painopistealueita ovat opiskelun suunnittelu ja ohjaus, ammatti- ja työelämätietous, uranvalinta ja jatko-opinnot. Lisäksi kurssilla käsitellään mm. itsetuntemukseen liittyviä kysymyksiä sekä lukion päättövaiheen opiskelua sekä ylioppilaskirjoituksia. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä. Ryhmäohjaustuokiot ovat osa kurssisuoritusta.
OP02 Jatko-opinnot ja työelämä
Suositusvuosi 2; Arviointi S-merkintä
Kurssin tavoitteena on perehtyminen työelämään ja jatkokoulutusmahdollisuuksiin Suomessa sekä ulkomailla. Kurssiin voidaan sisällyttää vierailuja eri jatko-opintopaikkoihin.
KOULUKOHTAISET KURSSIT
OP03 Starttikurssi
Suositusvuosi 1; Arviointi S-merkintä
Kurssin tavoitteena on tutustua lukio-opinnoissa tarvittaviin käytännön taitoihin. Näitä ovat esimerkiksi keskeisimmät TVT-taidot, vuorovaikutus- ja tunnetaidot sekä kansainvälisen liiketoiminnan lukiossa painottuvat taloudenlukutaidot. Kurssin myötä opiskelija omaksuu koulun toimintakulttuuria ja saa valmiuksia toimia tarkoituksenmukaisesti opintopolullaan itsenäisesti ja yhteisön jäsenenä.
Tietotekniikka
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
AT01 Tietokone tutuksi
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssin aikana opitaan tietokoneiden ja oppimisympäristön perushallinta sekä annetaan tekstinkäsittelyohjelman, taulukkolaskentaohjelman ja esitysgrafiikkaohjelman perustiedot. Kurssilla harjoitellaan 10-sormijärjestelmä.
AT02 Toimisto-ohjelmien tehokurssi
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla laajennetaan tietotekniikan käyttötaitoja ja lisätään jatko-opinnoissa sekä työelämässä tarvittavien toimisto- ohjelmien osaamista. Kurssilla tehdään harjoituksia tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmalla ja tutustutaan ohjelmien kehittyneisiin ominaisuuksiin.
AT03 Kuvankäsittely ja julkaisut verkossa
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla harjoitellaan digitaalisen kuvan käsittelyä ja verkkojulkaisun tekemiseen liittyviä perustekniikoita sekä internet- sivujen luomista esim. yritykselle.
AT04 Ohjelmoinnin perusteet
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla tutustutaan ohjelmoinnin yleisiin piirteisiin, ohjelmoinnin suunnitteluun, toteutukseen ja dokumentointiin, hyviin ohjelmointitapoihin sekä ohjelmoinnin mahdollisuuksiin ja rajoituksiin. Kurssilla käytettävä ohjelmointikieli ilmoitetaan kurssin alussa.
AT05 Elektroniikka ja robotiikka
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla autetaan opiskelijoita ymmärtämään teknologian rooli yhteiskunnassa sekä pohditaan omaa suhdetta teknologiaan. Opiskelija saa luovan teknologian kokemuksia ja tarjoaa yhteisöllisen toimintamallin avulla inspiroivaa teknologiakasvatusta. Kurssilla opitaan elektroniikkalaitteiden toimintaperiaatteita ja ohjelmoinnin alkeita. Kurssilla tehdään ryhmässä harjoituksia ja kurssin lopussa projektityö.
AT06 Johdatus luovaan ohjelmointiin
Suositusvuosi 1, 2, 3; Arviointi S-merkintä
Kurssilla tutustutaan ohjelmoinnin alkeisiin Processing-ohjelmointiympäristön avulla, joka on erityisesti suunniteltu opetuskäyttöön ja monipuoliseen visuaaliseen ilmaisuun. Ohjelmointi on oiva itseilmaisun väline, jota kurssilla käytetään kuvien, animaatioiden, pelien ja generatiivisten taideteosten luomiseen. Kurssilla kannustetaan luovuuteen ja kokeilemalla oppimiseen. Kurssilla tehdään itsenäisesti projektityö. Kurssilla tehdään opintokäynti yhteistyöyritykseen (Mehackit tai Microsoft).
Kotitalous
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
KO01 Gastronomia
Suositusvuosi 2; Arviointi S-merkintä
Hyvistä tavoistaan ihminen tunnetaan! Tee muihin vaikutus perehtymällä eri maiden ruoka- ja tapakulttuureihin. Opit haastavia ruoanvalmistusmenetelmiä omien toiveidesi mukaan. Opit lisäksi valmistamaan eri maiden tyypillisiä ruokalajeja. Kurssilla harjoitellaan ruokailuhetkiä ottaen huomioon eri maiden ruokailutavat.
KO02 Hygieniapassi
Suositusvuosi 1; Arviointi S-merkintä
Kurssilla opitaan hygieniaosaamista, jota tarvitaan elintarvikkeiden käsittelyssä niin kotona kuin elintarvikkeita myyvissä yrityksissä. Kurssi muodostuu luennoista, lauantain opetuskeittiöpäivästä ruoanvalmistuksen merkeissä, yritysvierailukäynnistä, harjoittelupäivästä koulun keittiössä ja hyväksytystä hygieniaosaamistestistä. Kurssipäivät sovitaan kurssilaisten kanssa. Hyväksytyllä testillä saa hygieniapassin, jota tarvitaan, jos työskentelee elintarvikkeiden parissa. Kurssi aiheuttaa kustannuksia noin 30 euroa/osallistuja.
Lukiodiplomit
Lukiodiplomin suorittaminen antaa opiskelijalle mahdollisuuden osoittaa erityisosaamistaan ja harrastuneisuuttaan kyseisellä alueella. Hän voi syventää omaa osaamistaan ja arvioida omia kykyjään ja mahdollisuuksiaan. Diplomin suorittaminen tukee opiskelijan mahdollista hakeutumista alan jatko-opintoihin ja antaa parhaassa tapauksessa valmiuksia niissä edistymiseen.
Lukiodiplomin suorittaminen on lukion yleissivistävän koulutustehtävän mukaista ja vapaaehtoista toimintaa. Sen suorittamisessa ja arvioinnissa noudatetaan kyseisen lukiodiplomin valtakunnallisia ohjeita ja arviointikriteereitä. Todistuksen antaa lukio. Opetushallitus vahvistaa vuosittain ja oppiaineittain valtakunnalliset lukiodiplomin suorittamisen ehdot, arviointikriteerit ja todistuksen muodon. Vaikka lukiodiplomin suorittamisen ehdot vaihtelevat, liittyy kaikkiin kuitenkin pitkä-kestoinen näyttö. Jos diplomiin kuuluu valtakunnallisia tehtäviä, ne löytyvät kyseisen lukiodiplomin ohjeista. Ohjeisiin voit tutustua osoitteessa www.edu.fi → lukiokoulutus → lukiodiplomit.
Osallistuminen lukiodiplomin suorittamiseen on opiskelijalle maksutonta mahdollisia tarvikekustannuksia lukuun ottamatta.
LILD04 Liikunnan lukiodiplomi
Suositusvuosi 3; Arviointi 1-5
Lauttasaaren yhteiskoulussa voi suorittaa liikunnan lukiodiplomin. Liikuntadiplomin suorittaminen on osoitus opiskelijan erityisosaamisesta ja liikunnallisista kyvyistä. Lukiodiplomi koostuu seuraavista osa-alueista: liikuntakykyisyys, liikuntatiedot, erityisosaaminen, portfolio, harrastuneisuus ja yhteistyötaidot. Liikuntakykyisyystestit mittaavat mm. yleiskestävyyttä, liikehallintaa ja lihaskuntoa. Liikuntatiedon osuuden opiskelija suorittaa laatimalla tutkielman, jostain liikuntakulttuuriin liittyvästä aiheesta. Erityisosaamista arvioidaan opiskelijan valitsemassa lajissa suoritusnäytteen avulla. Portfolio koostuu mm. opiskelijan oman urheiluharrastuksen kuvauksesta, tavoitteen asettelusta ja itsearvioinnista. Harrastuneisuuden ja yhteistyötaitojen arvioinnin kohteena on mm. opiskelijan aktiivinen harrastustoiminta ja tuntityöskentelyssä esiin tulleet yhteistyötaidot. Diplomin suorittamiseen vaaditaan vähintään viisi lukion liikuntakurssia.
KULD02 Kuvataiteen lukiodiplomi
Suositusvuosi 3; Arviointi numero tai S-merkintä
Kurssilla suoritat kuvataiteen lukiodiplomin. Opetushallitus julkaisee tehtävät vuosittain. Ennen kurssia tulee olla käytynä neljä kuvataiteen kurssia, joista pakollinen on KU04. Kuvataiteen lukiodiplomi koostuu opiskelijan itsenäisestä taiteellisesta työstä ja portfoliosta.
MULD06 Musiikin lukiodiplomi
Opiskelija antaa lukioaikanaan näytön musiikillisesta erityisosaamisestaan ja erityisestä harrastuneisuudestaan musiikissa. Opiskelija osoittaa musiikillista osaamistaan ja harrastuneisuuttaan valmistamalla musiikin taidollista ja tiedollista hallintaa osoittavan projektin tai kokoamalla näytesalkun lukioaikaisista musiikkiopinnoistaan ja – toiminnastaan. Musiikin lukiodiplomin voi toteuttaa joko yksin tai ryhmän jäsenenä. Kurssin keskeiset sisällöt perustuvat musiikin lukiodiplomin erilaisiin toteutustapoihin ja osa-alueisiin. Musiikin lukiodiplomi muodostuu neljästä osasta, jotka ovat opiskelijan musiikillinen omaelämäkerta, musiikkiprojekti tai musiikillinen näytesalkku, yhteenveto ja arvioitsijoiden lausunto. Kurssille osallistumisen edellytyksenä on neljä suoritettua lukion musiikin kurssia.