Yo-tutkinto

Ylioppilastutkinto on lukion valtakunnallinen päättötutkinto, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Tältä sivulta löydät yleistä tietoa ylioppilastutkinnosta.

Ylioppilastutkinnon rakenne, jos opiskelija aloittaa tutkinnon suorittamisen syksyllä 2021

Ylioppilastutkintoon sisältyy neljä pakollista koetta, jotka valitaan seuraavista:

• Äidinkieli / suomi toisena kielenä (pakollinen kaikille)

+ kolme koetta seuraavista:

• Vieras kieli
  • Toinen kotimainen kieli
  • Matematiikka
  • Reaali

Vähintään yhden pakollisen kokeen on oltava pitkän oppimäärän koe. Pakollisten kokeiden lisäksi kokelas voi osallistua yhteen tai useampaan ylimääräiseen kokeeseen.

Ylioppilastutkinnon rakenne, jos opiskelija aloittaa tutkinnon suorittamisen keväällä 2022 tai myöhemmin

Ylioppilastutkintoon sisältyy viisi pakollista koetta, jotka valitaan seuraavista:

• Äidinkieli / suomi toisena kielenä (pakollinen kaikille)

+ neljä koetta vähintään kolmesta ryhmästä:

• Vieras kieli
  • Toinen kotimainen kieli
  • Matematiikka
  • Reaali

Opiskelijalla on oikeus osallistua ylioppilaskokeeseen opiskeltuaan vähintään kyseisen oppiaineen pakolliset kurssit ennen koetta. Ylioppilaskokeen tehtävät laaditaan kussakin oppiaineessa valtakunnallisten pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien oppimäärien mukaisesti. Siksi on suositeltavaa, että opiskelija sisällyttää lukio-opintoihinsa syventäviä ja soveltavia kursseja niistä aineista, joita hän aikoo kirjoittaa. Tutkinnon voi suorittaa yhdellä tutkintokerralla tai hajauttaa enintään kolmeen peräkkäiseen tutkintokertaan.

Lisätietoja

Ylioppilaskokeet ovat digitaalisia ja ne tehdään tietokoneella. Ajankohtaisimmat asiat ylioppilastutkinnosta, laitevaatimuksista ja tutkintoon liittyvistä ohjeista löydät Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta.