Kodin ja koulun yhteistyö

Hei kodin aikuiset, arkiset ahertajat ja arvoisat kasvatuskumppanimme !

Vuosi on vaihtunut ja Lykissä arki sujuu koronasta huolimatta ja sen ehdoilla ok! Mediaa seurataan aktiivisesti ja epävarmuuden sieto otetaan nyt treeninä.

Hetkittäin huolestuttaa ja välillä väsyttää, mutta yhdessä jaksamme pitää toiveikkuutta yllä. Hohtava hanki ja keväisen kirkas auringonpaiste tuovat hymyn huulille. Oppilaiden aito ilo ja kiitollisuus arjen sujumisesta – kasvomaskeineen ja käsidesinfiointeineen – sekä kavereiden ja opettajien kanssa vietetyistä yhteisistä “tavallisista hetkistä” nostattaa fiiliksen, että korona-aika on kirkastanut sanan kiitollisuus aivan uudelle tasolle ja myös lisännyt arkeen lämpöä.

Samaan aikaan tilastot (HS 16.1. Vieraskynä / THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen) kertovat karua todellisuutta aivan tavallisten nuorten eli ns.valtavirran edustajien huumeiden käytön yleistymisestä. Tässä aivan tavallisessa arjessamme todella salakavalasti yleistynyt huumeongelma koskettaa yhä suuuremman joukon perus- ja ihmisoikeuksia. Miten tässä on näin päässyt käymään?

Meillä jokaisella Lykin koulun ja kodin aikuisella on taatusti yksi ja sama yhteinen päämäärä: fyysisesti, psyykkisesti sekä sosiaalisesti hyvinvoiva sekä arkeaan hyvin jaksava nuori. Teille hän on arvokas ja ihana lapsenne. Meille opettajille hän on arvokas  ja ihana oppilaamme/opiskelijamme. Koulujen ja kotien aikuisten keskinäinen arvostus sekä luottamuksellinen yhteistyö on nuoren ihmisen perusturvallisuuden ja arjen sujuvuuden todellinen vahvuusvaltti.

On luonnollista ja toivottavaa, että murrosiässä murtaudutaan lapsen roolista kohti aikuisen ihmisen minäkuvaa. Minäkuva eli ihmisen oma käsitys siitä minkälainen on – mitä osaa, minkälaisia tavoitteita on ja mitkä ovat omat hyvät ja huonot puolet – ohjaa erilaisia päätöksiä ja valintoja pitkälle tulevaan. Koska tulevaisuus luodaan arjen valintoina tässä ja nyt, kannattaa olla tarkka että arjen valinnat ovat “kestävästi viisaita”. Aikuisen läsnäoloa yhä tarvitaan!

Minäkuvan yksi osa on itsetunto. Se on tuntemus siitä, olenko hyvä vai huono. Kelpaanko tällaisena? Kyky arvostaa itseään terveesti ja tasapainoisesti edistää kykyä arvostaa myös muita terveesti ja tasapainoisesti. Itsetuntoa ei voi ostaa eikä huijata. Vahva itsetunto suojaa ihmistä sosiaalisilta paineilta, mikä ei ole mitenkään kevyt tai vähäpätöinen asia kun puhutaan nuorista ja vaikkapa juuri ryhmässä tapahtuvasta päihteiden käytöstä, “biletyskulttuurista”.

Murrosiässä harrastukset ja kaveripiiri toisinaan muuttuvat. Meidän aikuisten on välillä – myös näin kasvatusalan ammattilaisena! – todella, todella vaikeaa hahmottaa, mitkä etenkin oman nuoren muutoksista ovat osa ns. normaalia murrosikäisen käyttäytymistä ja missä määrin sekä milloin kannattaa huolestua ihan oikeasti. Moni nuori ihminen käyttää aika usein ns. ohitusta (ikäänsä kuuluvalla tavalla) eli vaikenee kenties tyystin oman arkensa ongelmista ja turhautuu, ahdistuu tai masentuu lopulta kun kukaan ei oikein äkkiseltään ymmärrä mistä onkaan kysymys. Arjen solmut vaativat fokusta, yhteistä aikaa!

Terveystiedon opettajan näkökulmasta korona-arki voi olla haasteistaan huolimatta myös hieno mahdollisuus alkaa toimia uudella tavalla ja uusin asentein!? Lapset ja nuoret oppivat tunne- ja vuorovaikutustilanteita sekä ongelmanratkaisutaitoja tunnetusti arkisten keskustelujen eli kohtaamisten kautta – koulussa ja kotona. On monia asioita, joita emme ihan aina voi valita, mutta nuorta ihmistä kuunteleva ja avoin asenne on aina mahdollista oppia/valita.

Meillä kaikilla on omat haasteemme ja meillä kaikilla myös samat 24 t/vrk. Otetaan nuoret mukaan – pelikoneiden ja kännyköiden some- tykityksestä ja vastalauseista lannistumatta – oman kodin askareisiin ja päätöksentekoon!! Työelämässä luodaan strategioita ja pidetään kehityskeskusteluita sekä kalenteroidaan virkistyspäiviä. Mitenkäs kotona? Hei, nämä samat mahtavat tyypit organisoivat tulevaisuudessa myös hyvän vanhuutesi järjestelyt!?

Ilolla ja yhteistyöllä eteenpäin! Pidetään huolta itsestämme ja jälkikasvustamme!

Outi Korkiakoski

Lykin koulun ja kodin yhteistyön kehittäminen, terveystiedon opetus 7.-9. lk

YHDESSÄ ONNISTUMME. TOGETHER WE CAN.